Bygga fler bostäder

Xplorion – ett steg mot framtidens hållbara boende

Under hösten 2018 tog LKF beslutet att byggstarta Xplorion i början av 2019. Det blir ett pilotprojekt för hållbart byggande och boende. Byggnadsfirman Otto Magnusson är satsningens totalentreprenör.

LKF och Otto Magnusson har samarbetat under många år kring ett antal byggprojekt. Utöver Xplorion på Brunnshög är det för närvarande ytterligare två som är igång: Bullerbyn och Gränden.

– Vi kommer bra överens med LKF och har en bra dialog. Att vi nu få en chans att etablera oss på Brunnshög innebär i bästa fall även en chans för oss att få fler uppdrag i området. Det är trevligt att vara en del av denna hållbara stadsdel, säger Klas Ekström som är arbetschef på Otto Magnusson och fortsätter:

– Xplorion är inte bara ett ”vanligt bostadsprojekt”; här finns en hel del lite annorlunda tankar och tekniker som ska testas. Tänket är hållbart och vi har hela tiden en öppen dialog med LKF.

Vilka är utmaningarna?

– Det blir nog att få ihop helheten. Det här ska ju vara ett livsstilsboende för dem som vill bo hållbart. Eftersom vi har fokus på människor som väljer bort bil så fokuserar vi istället på cyklar, bland annat via en cykelpool. Loftgångarna kommer också att ha en bredd som tillåter hyresgästerna rulla fram en lådcykel till sina entrédörrar.

Vad sticker ut mest med Xplorion?

– Huset kommer att ha tjocka väggar med en hög isoleringsförmåga. Och så har vi solcellerna, vars energi vi ska lagra i batterier och återanvända, det är speciellt. Varje lägenhet kommer också att ha ett eget värme­aggregat, som gör det möjligt att påverka den egna energikonsumtionen.

Vad är det mest annorlunda rent byggtekniskt?

– Det är nog att vi kommer att skapa stor flexibilitet. Lägenheterna är väldigt öppna, för att de i framtiden ska kunna delas av på olika sätt. Vi kommer också att förbereda väggarna så att det senare ska vara enkelt att ta upp hål i dem och förändra lägenheternas storlek. Vi kommer också att ha flexibla ljusbrytare, utan fast placering.

Vad ser du själv mest fram emot?

– För mig personligen ska det bli väldigt roligt att få vara med från början till slut. Att det dessutom är just detta projekt gör inte saken sämre.

”Tänket är hållbart och vi har hela tiden en öppen dialog med LKF.”

Fakta

XPLORION

Xplorion kommer att bestå av 54 lägenheter, med planerad inflyttning hösten/vintern 2020. Satsningen präglas av ett ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbarhetstänk där LKF prövar flera hållbara lösningar, för att skapa framtidens hållbara boende.