Bygga fler bostäder

Rum för ung gemenskap

I mitten av augusti stod kategoriboendet Sofieberg på Tuna klart för inflyttning. Bland de första att flytta in var Victoria Ahlqvist och hennes sambo, som såg fram emot att forma sitt första gemensamma hem i en trea.

Hur känns det att flytta in i en helt nybyggd lägenhet?

– Jättekul såklart! Jag lämnade ett 40-talshus i behov av renovering, så visst är det härligt att allt är så nytt och fräscht. Jag gillar att det är öppen planlösning, ljust och modernt med stora fönster.

Sofieberg är ju ett boende för unga. Tror du att det kommer att bli någon skillnad här jämfört med hur du bodde innan?

– Det tror jag. I förra huset hade jag inte så mycket kontakt med grannarna mer än att vi hejade på varandra såklart. Jag tror att det blir mer nu när alla i huset är i ungefär samma fas i livet och i samma ålder. På vår våning har vi redan pratat om att göra en egen variant av ”Halv åtta hos mig”-programmet och bjuda varandra på middag. Vi har också startat en Facebook-grupp för huset, så att vi enkelt kan informera om saker som andra behöver veta.

Fakta

SOFIEBERG

Sofieberg på Tunaområdet är ett kategoriboende för unga mellan 18 och 25 år. Av de totalt 128 lägenheterna hyrs 75 ut av Lunds universitet och resterande 53 av LKF, utifrån kötid. Till de yngre i gruppen, de mellan 18 och 21 år, hyrs 15 ettor och tvåor ut medan 38 lägenheter är öronmärkta för gruppen 22 – 25-åringar.