Ekonomichefen har ordet

Uppfyllda ekonomiska mål ger långsiktig styrka

LKF har en god soliditet och ett stabilt ekonomiskt läge. Även om företagets kundlöften och mål är satta till 2024, så är de ekonomiska målen helt medvetet redan uppnådda.

Porträtt leende kvinna som tittar snett ut från kameran. Blont axellångt hår, glasögon, vit skjorta och bege kofta.

Malin Wibäck, ekonomichef, LKF

– När vi tog fram vår affärsplan bestämde vi att de ekonomiska målen ska uppfyllas varje år, även om övriga mål sätts på fyra år. Detta ger oss finansiell styrka att kunna fortsätta bygga, underhålla och förvalta bostäder, leverera social hållbarhet och uppnå de kundlöften vi satt upp, säger Malin Wibäck, ekonomichef på LKF.

Hur har ekonomin påverkats av pandemin?

– I början av året trodde vi att det skulle bli svårt att uppnå våra ekonomiska mål, på grund av en del corona-effekter. Vi har bland annat haft ökade kostnader för hyresrabatter, kampanjen #StarkaTillsammans och en del tappade intäkter för vi att vi valde att flytta fram 2021 års hyreshöjning. Men vi lyckades räta upp det och nå målen!

Vad har varit utmanande?

– Att hålla i gång arbetsglädje och engagemang efter en så lång period med digitalt arbete har varit utmanande. Många längtar efter sina kollegor och att kunna få mötas fysiskt. De stigande elpriserna och de ökade materialkostnaderna för byggproduktion och renovering är också utmanande, nu och framåt.

Hur har digitaliseringen påverkat ekonomiavdelningen?

– Vi har tagit stora digitala kliv under pandemin. Vi försöker hela tiden se över vilka processer som lämpar sig att digitalisera och har till exempel prövat automatisk avstämning av fakturor, när det gäller bland annat förbrukning. Med programmerade process­flöden minskar risken för fel och ger oss mer tid för analys och att fånga avvikelser.

Vad är ekonomisk hållbarhet enligt LKF?

– Jag skulle säga att ekonomisk hållbarhet ger oss möjlighet att kombinera affärsmässighet med samhällsansvar. Med en långsiktig och stabil ekonomi kan vi hålla hög kvalitet och arbeta effektivt i dag, samtidigt som vi kan lägga resurser på att utveckla vår verksamhet i en hållbar riktning framåt. Vi tittar därför alltid lång­siktigt på alla våra investeringar. För oavsett om det handlar om nyproduktion eller underhåll av befintliga fastigheter vill vi alltid genomföra lönsamma projekt.

”När vi tog fram vår affärsplan bestämde vi att de ekonomiska målen ska uppfyllas varje år, även om övriga mål sätts på fyra år. Detta ger oss finansiell styrka att kunna fortsätta bygga, underhålla och förvalta bostäder, leverera social hållbarhet och uppnå de kundlöften vi satt upp.”