Bygga fler bostäder

LKF först ut i södra Sverige att testa coliving

LKFs styrelse sa hösten 2019 ja till att satsa på ett coliving-projekt i Brunnshög. Här ges unga vuxna en möjlighet att bo på egen hand samtidigt som de delar gemensamma ytor med andra ”Colivers”.

”För att få Brunnshög att bli en hållbar stadsdel är det bra att blanda så många boendeformer som möjligt. Här blir coliving ett bra komplement. ”

– Som det första allmännyttiga bolaget har vi tecknat ett samarbetsavtal med Colive AB. Vi är också först ut i södra Sverige. Konceptet finns på fler ställen, bland annat i Stockholm och Uppsala, säger Marie Enmark, projektutvecklare på LKF.

De som flyttar in i LKFs coliving-hus får ett eget (låsbart) rum med toalett och dusch. Utöver det består lägenheten av andra privata rum, ett gemensamt kök och vardagsrum samt vissa arbetsplatser. Veckostädning av de gemensamma och möblerade ytorna ingår i hyran, liksom wi-fi och olika aktiviteter.

LKF kommer att hyra ut hela huset till företaget Colive AB, i ett blockhyresavtal. De som flyttar in hyr sedan direkt av Colive AB, som kommer att matcha ihop de boende. Efter den första inflyttningen får de som delar lägenhet vara med och tycka till om tillkommande hyresgäster.

– Drygt 50 procent av dem som aktivt söker bostad hos oss är just unga vuxna; en målgrupp som svårt att hitta bostad i dag. De har kort kötid och har ännu inte hunnit bygga upp sin ekonomi. Den här gruppen består till stor del av människor som avslutat sina studier men ännu inte bildat familj, säger Marie Enmark.

En annan tanke från LKFs sida är viljan att kunna erbjuda en annorlunda boendeform på Brunnshög.

– För att få Brunnshög att bli en hållbar stadsdel är det bra att blanda så många boendeformer som möjligt. Här blir coliving ett bra komplement. Vi tror att många nyutexaminerade unga vuxna kommer att söka sig till bland annat IDEON, MAX IV och ESS. Då är det bra att kunna bo i närheten, säger Marie Enmark.

Utöver ett yteffektivt boende med satsning på delningsekonomi och social hållbarhet kommer även själva bygget att ha ett ”hållbart tänk”. Förhoppningen är också att byggnadens arkitektur ska spegla idén med huset och dess målgrupp.

Medelålders kvinna med brunt uppsatt hår, lugg och glasögon håller en tavla ovanför huvudet med ett blått flervåningshus på.
Marie Enmark.

Fakta Coliving brunnshög

Planerad byggstart 2021 med inflyttning 2022–2023. Här erbjuds boende för 70 personer i åldrarna 20–35 år. Social hållbarhet och delningsekonomi är i fokus.

Läs mer på colive.se

Illustration: Stadsdel ovanifrån där man ser spårvagn och flera hus.

Lunds nya stadsdel Brunnshög.