Skapa ett bättre Lund

Kvartersnära återbruk och möjlighet till nya möten

Den 12 oktober 2019 återinvigdes lokalen Fixa Till på Linero, i ny skepnad men fortfarande under temat återbruk och samvaro. Hit är alla är välkomna att för att ge avlagda kläder nytt liv, måla om skavda köksstolar eller träffa grannar över en kopp kaffe.

Medelålders blond kvinna med uppsatt hår limmar på tyg på en burk. Koncentrerat ansiktsuttryck.
Maria Olofsson
Kvinna med keps, glasögon och lila sjal runt halsen sitter med en pensel i högsta hugg.
Elzbieta Jakubiec

I FixaTills lokaler finns snickarverkstad, målarrum, symaskiner och pysselmaterial i mängder. På invigningsdagen satt det många kreatörer runt bordet, varav Elzbieta Jakubiec var en. Hon bor på Linero och hoppas att Fixa Till ska bli en välbesökt mötesplats på området.

– Jag hoppas att alla generationer hittar hit och att jag får träffa nya människor. De har redan ett schema med spännande workshops och jag har förslag på fler.

LKF:s engagemang i Fixa Till är en naturlig följd av de senaste årens satsningar på mötesplatser på Linero, mötesplatser som skapar trygghet och trivsel.

– Vi vill självklart bidra genom att skapa platser för fysiska möten mellan människor, för ett tryggt och hållbart Linero. Fixa Till är en plats för kvartersnära återbruk som dessutom bidrar till meningsfull rehabilitering och sysselsättning. Vi är övertygade om att en plats att träffas på skapar trivsel och gemenskap, något som är viktigt för ett tryggt boende, säger Gunilla Flygare, Affärsutvecklingschef och vice vd.

Närbild på en konservburk med grön växt i.
Två händer med mycket ringar och armband sätter en spetsduk mot en kruka. Pensel och papper i bakgrunden

Fakta

Fixa Till är ett samverkansprojekt mellan Lunds renhållningsverk, LKF, Emmaus Lund, Arbetscentrum, Lunds Fontänhus och Riksförbundet för social och mental hälsa. Fixa Till vill bryta isolering genom meningsfullt arbete och möten med Linerobor. I verkstaden blir gammalt till nytt av saker från Emmaus Lund, saker som sedan säljs på plats eller i Emmaus butik. Under hösten 2019 har det arrangerats sex workshops om återbruk och hållbarhet och till våren kommer fler.