Bygga fler bostäder

Ett hus med flera olika vinklar och materialval. Fasader i både brunt, gult och grått.
Xplorion
Leende medelålders man med röd skjoorta och väst. Håller händerna knäppta framför sig och har en klocka i trä på armen.
Dennis Kerkhof

Hållbart boende

Xplorion på Brunnshög, LKFs pilotprojekt för hållbart byggande och boende, har under 2019 gått från idéstadiet till pågående bygge. Projektledaren Dennis Kerkhof ger oss en bild av året som gått och vad som händer härnäst.

– Allt går jättebra och vi ligger i fas med vår tidplan. Hela stommen är uppe, taket är på plats och vi har kommit en bra bit med fasader och innerväggar. Under 2020 kommer vi, eller snarare vår totalentreprenör Otto Magnusson, att arbeta med husets insida. Under början av året startar vår uthyrnings­process och inflyttningen är planerad till slutet av 2020, säger han.

Hur känns det att se huset ta form?

– Det är jätteskönt och roligt att se. Efter ett gediget förarbete ska vi nu bara se till att det blir som vi tänkt. För min personliga del är visionsarbetet det roligaste. Om vi tänkt rätt från början så är det sedan lättare att göra rätt.

Hur arbetar ni inom LKF fram till inflyttningen?

– Vi har både en projektgrupp och en teknik­grupp. I projektgruppen ingår kollegor som är duktiga på hållbarhet, digitalisering och kommunikation. Att bygga en specifik byggnad är rätt lätt. Men att se till att få hela konceptet på plats är en annan sak. Vi har bland annat haft har två studentgrupper från Ekonomihögskolan vid Lunds universitet som hjälpt oss med förslag till marknadsföring av konceptet.

– Men det handlar inte bara om att bygga hållbart utan att se till att de som flyttar in också kan leva hållbart. Det gäller att vi är väldigt tydliga mot våra hyresgäster, så att konceptet inte faller. Teknikgruppen arbetar med att testa de tekniska detaljerna, så att de fungerar ihop med vår förvaltning. Deltagare från båda dessa grupper kommer sedan att vara med och utvärdera det vi testar i Xplorion.

Vilka är satsningens utmaningar?

– Vi behöver ha en helhetssyn samtidigt som det under 2020 gäller att få alla detaljer rätt. Det gäller också att uppfylla alla förväntningar, så att vi kan göra det smidigt för alla. Det kanske allra viktigaste är dock att vi lyckas övertyga och berätta att detta är ett annorlunda boende och att vi också vill att det ska vara annorlunda.

”Det handlar inte bara om att bygga hållbart utan att se till att de som flyttar in också kan leva hållbart.”

Vad blir det speciella med att bo på Xplorion?

Jo, hyresgästerna kommer bland annat att:

Få sin el och värme debiterad från LKF, tillagt på hyran. Något externt abonnemang med energi­företag behövs alltså inte.

Få lokalt producerad el från solceller på taket. I källaren finns batterier som lagrar överskottsel.

Ha behovsstyrda ventilations­aggregat i sina lägenheter, som minskar problem med kontakt­allergier.

Via sin hyra få ett medlemskap i Xplorions cykel- och bilpool. Ett antal cyklar (både el- och lådcyklar) finns tillgängliga i ett cykelhus på gården, med möjlighet till laddning och service.

Kunna rulla in lådcyklarna i husets hissar och ända fram till sina ytterdörrar, för att smidigt kunna lossa och lasta.

Kunna boka en eller flera tvätt­maskiner i taget och därmed väldigt konkret dela tvättstugan med sina grannar.