Allt är gratis, alla får låna!

På Fritidsbanken kan alla låna sport- och fritidsprylar helt gratis. Som ett bibliotek, fast för prylar. LKF är med och stöttar verksamheten ekonomiskt.

– Syftet är att alla ska få möjlighet att vara med och prova på olika sporter. En familj med många barn ska inte behöva stå över skridskoutflykten för att de inte har skridskor till alla. Då är det bara att komma hit och låna! Eller när klassen ska på utflykt så går det utmärkt att låna en sovsäck hos oss, säger Sebastian Sjöholm, som är verksamhetsledare på Fritidsbanken i Lund.

Grundidén med Fritidsbanken handlar om att saker som inte längre används kan lånas och användas av någon annan. Istället för att ligga och damma kommer saker och ting till användning. Att skänka sport- och fritidsutrustning är med andra ord välkommet; runt om i Lunds kommun finns ett antal platser för inlämning.

Att två av Sebastians kollegor är fritidsledare är ingen slump. Förhoppningen är att lokalens övre plan ska kunna användas till olika typer av event, möten och sammankomster.

– Vi hoppas att det ska bli ett ”häng” hos oss. Vi som jobbar här är vana att umgås med ungdomar. När de ändå är här kanske de får syn på något de blir nyfikna på och får lust att prova. Då är det bara att låna, säger Helena Ridegård, en av de anställda fritidsledarna.

Sebastian Sjöholm fyller på:

– Fritidsbanken ska inte bara ska vara ett ”låneställe”. Vi vill skapa en mötesplats där vi välkomnar till exempel ungdomar och föreningslivet. Vi kan arrangera föreläsningar eller olika events om till exempel hållbarhet och miljö. Vi vill inte vara snäva; hos oss ska människor kunna mötas och bli inspirerade!

Fakta

Fritidsbanken finns på 89 olika platser runt om i Sverige, bland annat i LKFs lokal på Bankgatan 4 i Lund.

Blå bandyklubba och boll
Två skate-brädor står på varandra. En gul och en grön.