#StarkaTillsammans

Bildmontage på en leende man med grått hår och skäggstubb. Spelandes gitarr och lagar mat.
Per Högberg

Restaurang Viva ger Lundaborna den bästa kombinationen av redig mat och musik

De första stamgästerna kommer och slår sig ner vid favoritbordet på restaurang Viva. Per Högberg tar emot en bordsreservation till helgens konsert och sedan ska de två första portionerna med stekt fläsk och löksås portioneras upp.

Men det är långt ifrån den vardag som Per befann sig i när pandemin fick alla gäster att hålla sig hemma i våras. Nu vänder det så sakta.

– Det ska vara redig mat, inga konstigheter, säger Per medan han lägger upp fläsket på tallriken och stegar mot paret som just slagit sig ner.

Sedan strömmar lunchgästerna till i en jämn ström. Några slår sig ner – med avstånd till varandra – i den generösa lokalen. Några får husmanskosten med sig i en låda.

I slutet av september var det fyra år sedan han köpte restaurangen där han tidigare varit musikansvarig. Det var ett stort steg att ta, från normal arbetstid till 80-timmarsvecka.

– Men det var samtidigt en dröm jag haft sedan var 25 år.  Här jag får kombinera de två saker jag är bäst på: Musik och mat.

Per har två anställda men de är lediga just idag och han får ensam röra sig raskt mellan telefon, bardisk, kök och servering, samtidigt som han berättar om en annor­lunda vår och sommar i skuggan av pande­min. I mitten av mars blev tillvaron plötsligt en helt annan. Tidningsrubrikerna skrek pandemi med stora, svarta bokstäver och gästerna förvann i ett slag.

Per minns tydligt hur proppen bildligt talat gick ur på några dagar.

– Jag minns en torsdag i mars när vi hade fullt här och folk dansade långdans till klezmerbandet som spelade. Två dagar senare hade jag bokat ett jazzband och det kom inte en enda gäst, berättar Per.

Men att ge upp och stänga fanns inte på kartan för Per.

– Nej, då hade jag inte stått här idag, man fick kämpa helt enkelt.

Satsningen på #StarkaTillsammans blev ett sätt att hålla sig flytande och ta sig igenom den värsta perioden. Några nya ansikten har han sett i restaurangen, sedan LKF-hyresgäster erbjudits 20 kronor rabatt på dagens rätt under kampanjen.

– Visst har det varit tufft den här tiden, som en tröghet där allt rör sig långsamt, långsamt. Nu börjar det ta fart igen samtidigt som den riktiga utmaningen kommer – att fortsätta utan de stödinsatser som varit. Vardagen är tillbaka och vi företagare ska stå på egna ben, avslutar Per.