#StarkaTillsammans

Leende man och kvinna i röda pikétröjor och logga tryckt på vänstra bröstet. Står framför en klädställning med skjortor i plast. Mannen håller fram en kavaj med gul lapp på.
Karolina Ljungberg och Marshall Book.

#StarkaTillsammans – räddare i nöden för Lunds äldsta kemtvätt

Hon är en fena på pressveck, uppskattar det personliga mötet med kunderna och formligen älskar kemtvätt.

Så vilken tur att hon äger en alldeles egen då, Karolina Ljungberg, som efter 30 år i branschen tog steget och tog över Norra Fäladens kemtvätt – Lunds äldsta –  för fyra år sedan. Tillsammans med kollegan Marshall Book tar hon hand om de flesta textilier – från brudklänningar och dukar till sofföverdrag och maskeraddräkter.

Bläck är Karolinas värsta fiende, oljebaserad färg likaså. Men hon ger sig inte och den rena, pressade tvätten hänger i långa rader i väntan på uthämtning.

– Ja, jag älskar faktiskt kemtvätt, säger hon med ett skratt. Det är en direkt tillfredsställelse att se de lyckade resultaten och möta nöjda kunder, säger hon.

Precis som för många företagare har Karolina fått kämpa under det senaste halvåret. Högsäsongen för brudklänningar uteblev när många brudpar valde att skjuta fram sin stora dag. Inte heller kom studenterna för att få kostymerna rena och pressade till studentlivets alla fester.

– Det kändes tungt ett tag och en ren glädje när #StarkaTillsammans kom – det blev verkligen en räddare i nöden, säger Karolina som fick en del nya kunder på köpet.

– Alla som bor i LKF har fått 15 procent rabatt under kampanjen och kanske passat på att komma med mormors gamla dukar som bara legat glömda i en låda. Nu är de som nya.

Nu ser Karolina att det ljusnar för verksam­heten. Samhället rör sig igen och nu kommer festsugna studenter åter med klänningar och kostymer. Den största utmaningen och det konstigaste hon tagit emot?

– För en stund sedan lämnade vi tillbaka ett sofföverdrag till en nöjd kund. Det var en utmaning eftersom varken vi eller kunden hade en aning om vad det var för material i överdraget och det fanns inga tvättråd. Men vi klarade det.

Till kategorin konstiga och roliga uppdrag hör bland annat spexarnas kostymer. Och en hel, knallgrön groddräkt som lyste upp raderna av mörka kostymer.