MÖTEN

Bild tagen uppifrån där ungdomar tränar två och två på en lekplats.
Prova på boxning.

En bra och lite annorlunda sommar

I vanliga fall arrangerar LKF ett tiotal vårfester varje år, runt om i bostadsområdena. Pandemin satte dock stopp för detta och i år har istället ett flertal mindre aktiviteter ägt rum. Att tänka nytt gick utmärkt och vissa idéer kommer troligen att leva vidare till kommande år.

– Vi förstod ganska tidigt att det inte gick att genomföra årets vårfester. Då pausade vi dem tillfälligt och inriktade oss på att göra andra typer av aktiviteter. Vårt främsta fokus har varit aktiviteter för äldre, riskgrupper samt barn och unga. Trots pandemin ville vi att det skulle fortsätta hända saker hos oss under våren och sommaren, säger Britta Anfast, bosocial utvecklare på LKF.

En idé som använts vid flera tillfällen är att använda digitala medier för att nå ut till hyresgästerna. Bland annat har ett antal ”tips-filmer” producerats, med goda råd om allt från odling och pyssel till hundträning. En annan aktivitet som filmats är ett antal livespelningar med Lunda-artisten Andi Joseph.

– Andi har i sommar uppträtt på några av våra kategori­boenden och vissa av konserterna livesände vi via vår Facebooksida. De boende kunde följa konserten från balkonger och fönster medan hans framträdande samtidigt nådde en stor publik på nätet, säger Britta Anfast.

Porträtt från sidan på en man som sjunger i en mikrofon och spelar gitarr. Solen skiner.
Andi Joseph
Bild ovanifrån på ett höghus där flera grannar har gått ut och satt sig på de soliga balkongerna.
Livespelning på innergårdar.

LKF har också satsat på en utökad samverkan med några av de föreningar som de redan samarbetar med. Hyresgäster, främst barn och unga, har bland annat kunnat testa thaiboxning på Linero (se texten på sidan 9), beachvolleyboll på Norra Fäladen och delta i ett Sports Camp på Klostergården.

– Vi kommer med stor sannolikhet att kunna arrangera vårfester kommande år och då fortsätter vi gärna det här samarbetet med föreningarna, säger Britta Anfast.

Utöver detta har även ett allsångståg passerat i flera bostadsområden, medan det har odlats solrosor och spelats teater på andra håll.

Som en del i arbetet med Huskurage (som arbetar mot våld i nära relationer), har LKF i sommar även lyft betydelsen av att grannar reagerar och även visat vart det går vända sig för att få stöd och hjälp som utsatt. Här har Kriscentrum i Mellersta Skåne nämnts som ett exempel. Tyvärr har just utsattheten för våld i nära relationer ökat under pandemin, både i Sverige och i andra länder.

– Det känns som att sommaren ändå blev bra. Vi har fått mycket positiv respons på flera av våra aktiviteter och jag tror att vi har uppnått det vi ville: att försöka sprida glädje och gemenskap, avslutar Britta Anfast. 

En dator med bild på en hund som står i en låda.
Tips på träning med hunden.

”Det känns som att sommaren ändå blev bra. Vi har fått mycket positiv respons på flera av våra aktiviteter och jag tror att vi har uppnått det vi ville: att försöka sprida glädje och gemenskap.”

Gult tåg och flagga med LKFtext. Barn står och tittar på en person utklädd till mus.
Allsångståget på besök.
Rosaklädd liten flicka står inuti en tunnel av såpbubblor som hennes pappa håller upp. Flera glada människor i bakgrunden.
Vattenexperiment och lek.