#StarkaTillsammans

Glad kvinna sitter i en soffa med benen upp på en gul skor där man ser hennes röda skor. Inredning av en ljus skobutik i bakgrunden.
Annika Wilander satsade på sin dröm och driver i dag butiken Pigga Peggy.

Annika bestämde sig
för att uppfylla sin dröm

Det är nästan som att gå in i en godisaffär att kliva in i den lilla lokalen som rymmer sko- och väskaffären Pigga Peggy, en riktig vitamininjektion på Lilla Tvärgatan. Hos lika färgstarka Annika Wilander får brunt och svart spela andrafiolen och lämna plats för grönt, orange och rött.

Visst går det att få ett par svarta, klassiska finskor också hos Pigga Peggy. Men det är ändå en annan del av färg­skalan som dominerar när Annika köper in skor och väskor till butiken som fått namn efter ännu pigga mamma Peggy.

– Jag älskar färgglada skor och handlar alltid när jag är utomlands. Hemma går det mesta i samma mörka färgskala.

Så hur få tag i skor utan att åka till Spanien eller Italien? Jo, man öppnar en egen butik och köper in det man tycker om. Det var precis vad Annika gjorde för sex år sedan när hon bokstavligt talat över en natt bestämde sig för att lämna jobbet som tandtekniker för att sälja skor och väskor.

Med god hjälp av nyföretagarcentrum gick Annika från en trygg anställning till ett betydligt osäkrare liv som egenföretagare. Men med glädjen att vara sin egen och sätta lite färg på Lund.

Rådet att söka efter lokal med låg hyra ångrar hon inte och stortrivs som granne med LKFs kontor på Lilla Tvärgatan, bara några kvarter från myllret kring Clemens­torget och Stortorget. Men hit hittar ändå kunderna som vill ha skor och väskor av hög kvalitet och tillverkade under schysta arbetsvillkor. Produkterna är utvalda med omsorg; från Italien kommer de flesta väskor medan Spanien och Portugal står för skorna.

Annikas upplevelse av ett halvår med pandemirestriktioner delar hon med så många företagare.

– Förändringen kom verkligen från en dag till en annan, det blev bara stopp, säger Annika. Sedan blev jag själv smittad i maj och kunde inte jobba. Men jag har ju näthandel också och det hjälpte, även om det märktes att konfirmationer, bröllop och studenter ställdes in.

#StarkaTillsammans hjälpte ekonomiskt och några nya kunder har hittat till Lilla Tvärgatan. Annika ser fram mot en färgglad höst och är redo att ta emot nya och gamla kunder.

– Nu jäklar kör vi in i kaklet, nu vänder det, säger Annika och spricker upp i ett av många leenden medan hon pekar på alla ouppackade nya skor som bara väntar på att få pryda Lundabornas fötter.

Närbild på plånböcker i massa glada färger.
Närbild på röda skor med röda och svarta skosnören.
Flera färgsprakande detaljer i butiken.