REPORTAGE

Real Fighter – thaiboxning med respekt för varandra

En thaiboxare är snabb i tanke och reflexer och har kontroll. Kanske är det just de egenskaperna som gjorde att thaiboxningsklubben Real Fighter på bara några veckor kunde ställa om sin verksamhet för att fortsätta – och växa under – en vår och sommar med pandemi.

När vi besöker Real Fighter första gången i träningslokalen på Tellusgatan har världen ännu inte stannat upp helt. Men det är mitten av mars och det är klart färre som kommer till lokalen och tränar. Här tränar unga och vuxna tillsammans, trevande nybörjare sida vid sida med proffs.

– Det är en viktig grundtanke hos oss, säger Elna Heimdal Nilsson, vice ordförande i klubben, tränare och ungdomsansvarig. Thaiboxningen bygger på respekt för varandra, oavsett ålder och bakgrund.

Så fick Real Fighter göra som alla andra; dra ner på inomhusträning, tänka om och planera för en vardag med restriktioner. För många föreningar har det inneburit att verksamheten helt eller delvis fått ställas in. Real Fighter såg istället möjligheterna, tänkte om och planerade för en fullmatad sommar.

– I vanliga fall drar vi ner på verksamheten under sommaren. Vi slår ihop barn- och vuxenträningar och drar ner på antalet träningstillfällen. Men i år kände vi att särskilt barnen kommer att behöva träning och att göra saker tillsammans mer än någonsin. Istället för att resa stannade de flesta hemma och det gällde ju oss ledare också, så resurserna fanns ju, säger Elna.

– Så vi bestämde oss för att göra en stor ungdomssatsning under sommaren istället och har fått enormt gensvar och många nya medlemmar som fortsätter att träna hos oss, säger Elna.

I samarbete med LKF har klubben ordnat gratis utomhusträning för barn från sju år på Linero. Var tredje söndag har områdets unga kommit till lekplatsen vid Vikingavägen för att prova på sporten. När höstterminens ordinarie verksamhet startat visar det sig att många unga fått mersmak.

– Rekordmånga nya medlemmar har hittat hit under sommaren, fantastiskt roligt, säger Elna. Det visar att vårt samarbete på Linero verkligen behövdes.

Tillbaka till dagen den där dagen i mars när vi hälsade på Real Fighter första gången. Den kvällen var det träning i varje ledigt hörn av lokalen, även om den yngre versionen av thaiboxare dominerade. Systrarna Carmen och Maya Alak, sju och tretton år, har just avslutat ett svettigt pass.

– Det är jätteroligt här, säger Maya som tränat i snart två år.

– Men jobbigt att göra plankan, fyller Carmen i. Och så måste man vara så snabb.

Närbild på hur en tjej har sin fot på en killes mage. Fler barn skymtas i bakgrunden.
En flicka håller upp ett skydd framför sig och en kille hoppar i luften och är påväg att sparka på det. Träningslokal i bakgrunden.
Porträtt på en leende medelålders kvinna med brunt kort hår. Grå tröja med snörning.
Elna Heimdal Nilsson

”Rekordmånga nya medlemmar har hittat hit under sommaren, fantastiskt roligt”

FAKTA

På LKFs Facebooksida kan du se en kort film från sommarens välbesökta aktiviteter på Linero.

Är du nyfiken på att prova thaiboxning och mellan 7 och 15 år?

Då är du välkommen till barn- och ungdomsträningen på tisdagar och
torsdagar. Inga förkunskaper krävs.

Under hösten startar också träning för enbart tjejer på söndagar.
Läs mer på klubbens hemsida.

Vill du veta mer om klubben och thaiboxning, gå in på realfighter.se