MÖTEN

Kvinna med kort lockigt hår står utomhus på en gata, tittar snett in i kameran. Solen skiner i bakgrunden.
Viola De Carlo

”Om alla gör nåt litet, så får alla nåt litet”

Viola De Carlo och Liselotte Kessman är båda en del av Hyresgästföreningens satsning Goda grannar. De bor på Linero, en liten bit ifrån varandra. Just närheten var ett krav från Violas sida innan hon tackade ja till att bli volontär.

– Jag jobbar heltid och pluggar heltid, så om jag skulle hjälpa någon kände jag att det fick vara någon i mitt område, säger Viola när hon berättar om hur allt började.

Viola var en av dem som blev uppringd av Hyresgästföreningen i våras. Hon har gjort en del frivilligarbete tidigare i livet och tyckte att idén var bra.

– Om jag gör detta för någon nu, så kanske någon annan hjälper mina föräldrar med något i framtiden. Om alla gör nåt litet, så får alla nåt litet. Så vill jag att det samhälle jag lever i ska vara, säger hon.

Att hjälpa någon annan var med andra ord ingen främmande tanke för Viola. Hur kom det sig då att Liselotte sökte sig till Goda grannar?

– Hyresgästföreningen annonserade på sin Facebooksida och frågade om det fanns personer som behövde hjälp. Jag svarade och blev ganska snabbt uppringd, med ett löfte om att jag skulle bli matchad med en volontär. Sen tog det inte lång tid innan Viola hörde av sig, berättar Liselotte, och tillägger:

– Jag var själv aktiv inom Hyresgästföreningen när jag var yngre och friskare och tyckte att det nu kunde vara kul att testa verksamheten från andra hållet. Jag tycker att det är ett alla tiders initiativ, nästan för bra för att vara sant! Men det där att inte få visa sin tacksamhet och inte ge Viola något, det kändes konstigt i början.

Viola hjälper framför allt till med att slänga Liselottes sopor. Ibland gör hon även enklare inköp eller går till apoteket. De har setts ungefär en gång i veckan sedan i våras. Hur länge de kommer att fortsätta ses är det ingen av dem som vet just nu, men båda är öppna för att fortsätta så länge det behövs. Och när läget ändras så är det också ok.

– Jag är oerhört tacksam och kunde inte vara mer nöjd. Jag har haft en sån tur som har fått en så bra person som hjälper mig. Hon har en så bra känsla för hur man hanterar en gammal och sjuk människa, säger Liselotte.

– Det här att hjälpa någon annan är en ganska enkel sak, även om alla kanske inte ser det så. Men det är bara att göra det, säger Viola.

”Jag har haft en sån tur som har fått en så bra person som hjälper mig.”

Liselotte Kessman

Bild tagen ovanifrån där en kvinna cyklar på en cykelbana med ett torg i bakgrunden. Höghus skymtas också.
Illustration: Gul pratbubbla med texten Hallå där!
Utklipp på anslag med texten "goda grannar".

Johan Perup, samordnare för satsningen Goda grannar på Hyresgästföreningen i Södra Sverige …

… Hur kom det sig att ni drog igång Goda grannar?

– Till saken hör att jag ”till vardags” är chef för medlemsrekryteringen i Södra Sverige. När pandemin kom stod jag plötsligt med en hel kår rekryterare som inte längre kunde utföra sitt arbete. Då gällde det för oss att ställa om! Mina medlemsrekryterare började med att ringa runt till medlemmar som var 65 år och äldre. Det blev många samtal där vi lyssnade, lugnade och försökte ta in vilka hjälpbehov som fanns. Därefter började vi leta efter medlemmar som var cirka 25 – 40 år, för att se om det fanns människor som var villiga att hjälpa till.

Hur har det gått?

– Vi har fått väldigt god respons både från de äldre och de yngre. Många hade ett stort behov av att prata. I Södra Sverige har vi fram till mitten av september sökt 24 000 medlemmar och genomfört 7 700 samtal. Satsningen är nationell och runt om i landet finns det just nu 15 000 volontärer. Så gensvaret har varit positivt och många uppskattar att vi ringt dem. Många av mina medarbetare, som genom­fört samtalen, tycker också att det känns bra att kunna vara med och göra skillnad.

Hur länge fortsätter satsningen?

– Vi kör på så länge det behövs. Därefter tror jag att den här verksamheten kommer att fortsätta i någon form. I ett ”ensamland” som Sverige finns det enormt många äldre utan skyddsnät och vi har en stor stock av volontärer som gärna hjälper till. De gör allihop detta helt frivilligt, utan ersättning.

Här kan du läsa mer om Goda grannar: godagrannar.nu