72 KVADRAT HEMMA

Vad får du fixa själv och inte?

Under sommaren är det många som blir sugna på att renovera eller ändra om hemma, både ute och inne. Som hyresgäst får du utföra vissa åtgärder själv  medan andra åtgärder kräver LKFs godkännande  Att ha en öppen dialog med LKF rekommenderas i båda fallen!

Som hyresgäst har du möjlighet att själv påverka när du vill ha underhåll utfört av LKF, det så kallade Hyresgäststyrt lägenhetsunderhåll, HLU. Alla hyresgäster får information om detta när de flyttar in. En gång om året får du också en HLU-blankettned i brevlådan, med en rapport om aktuell status för just din lägenhet.

Enligt HLU har alla lägenheter en underhållsplan. Här framgår det bland annat att tapetsering, målning samt byte av kyl, frys och spis ingår i din hyra; allt enligt en fastställd tidplan. Vart tolfte år finns exempelvis möjligheten att få lägenhetens rum ommålade eller tapetserade. Du kan välja att tacka nej till erbjudandet eller välja att göra jobbet själv, och får då istället en underhållsrabatt.

– Vi får ofta frågor om vad man får och inte får göra själv. När det gäller inomhusmiljön följer vi HLU. Vill du måla, tapetsera eller byta skåpsluckor på egen hand så är det okej, men det måste vara fackmannamässigt utfört. Det är positivt för våra hyres­gäster att kunna sätta sin personliga prägel på sitt boende. Men samtidigt är hyresrätten en flexibel boendeform med tre månaders uppsägningstid och därefter flyttar en ny hyresgäst in, som kanske har helt andra preferenser. Håll dig därför till färger, mönster och material som inte är udda efter­som det annars kan innebära att du måste återställa. Spara  de luckor som du byter ut för annars kan du bli ersättningsskyldig säger Sebastian Mati, som är områdes­värd på Mårtens Fälad och Östra Torn.

Bland de saker som inte är tillåtna att göra på egen hand inomhus är att installera egna eluttag eller att lägga parkettgolv, inte ens med certifierade yrkespersoner till hjälp.

När det gäller din uteplats har det varierat en del över åren vad som varit tillåtet och inte. För att göra detta tydligt har vi nyligen sett över vilka åtgärder som vi godkänner för uteplatser.

– Enligt de nya reglerna kan vi efter ansökan, godkänna trädäck och markiser. Egentillverkade uterum, växthus, friggebodar, tak över uteplatser och egna el­installationer kommer däremot att få avslag säger Sebastian Mati.

– Framöver kommer vi ännu mer att arbeta aktivt med våra lokala hyresgäst­föreningar, för att samla ihop gemensamma önskemål från hyresgäster i ett bostadsområde. Det kan handla om åtgärder för både ute- och inomhusmiljön. Om det inte finns någon lokal hyresgästförening där du bor så ser vi gärna att det bildas  en sådan, säger Sebastian Mati.

– Det är bra att känna till att om du väljer att förändra din lägenhet eller din uteplats så att den avviker från den standard som rådde när du flyttade in, så riskerar du att få återställa lägenheten/uteplatsen när du flyttar. Eller betala för att vi  gör det avslutar Sebastian.

Vill du veta mer?

Känner du dig osäker på vad du får göra eller inte så går det alltid bra att prata med din områdesvärd eller besöka våra kontor. Vi hjälper dig gärna!