72 KVADRAT REPORTAGE: FRISKIS & SVETTIS

Hitta din drivkraft och en träningsform som passar dig!

Anette Henningsson har gått från att vara mycket tveksam till träning till att vara verksamhetschef för Friskis&Svettis i Lund. Det tog ett tag att bryta de invanda mönstren, men i dag är hon glad att hon reste sig från soffan och kom igång.

– Jag hatade träning, men hade en jättejobbig granne som var ledare på Friskis&Svettis. Hon tjatade på mig att jag skulle följa med och träna. Till slut lyckades hon sälja in idén och jag följde med, säger Anette Henningsson.

Detta utspelade sig hösten 1990 och Anette minns att det där första gympapasset kändes ganska hemskt. Hon minns att hon sneglade på människor som var äldre än hon, som ”kunde mer och gjorde saker bättre än jag”.

– När jag kom hem tänkte jag ”aldrig i livet, jag går inte dit igen”. Sen gick det lite tid, grannen frågade om jag skulle hänga med igen och då sa jag att ”ok, jag ger det en chans till.” Och till slut ville jag gå dit! Min granne, och ytterligare en väninna som också följde med, hjälpte mig helt enkelt att komma i gång. När höstterminen var slut och det var dags att betala för våren kände jag att det var självklart att jag skulle fortsätta, säger Anette.

Vilka är dina råd till någon som vill träna men inte vet hur?

– Sätt ribban lågt, börja lugnt och hitta något du tycker är kul. Våga pröva lite olika saker! Om du gillar att promenera, så gör det! Känns golf eller dans roligare, gör det. Den största utmaningen är att över huvud taget börja träna, därför är det viktigt att hitta sin egen motivation. Att hitta någon att träna med är ett annat tips, som ju uppenbart fungerade för mig. Varför inte fråga en granne?

Om det är ont om tid och svårt att komma iväg till träning, hur gör jag då?

– Det går absolut att motionera i vardagen: Ta trapporna istället för hissen, passa på att stå upp och röra dig så mycket som möjligt. Att stryka och städa är bra tillfällen att röra sig. Använd mjölkförpackningarna som hantlar, stå på ett ben när du borstar tänderna och träna din balans. Sitt på huk eller på en pilatesboll när du tittar på tv.

Och om en promenad är det enda jag får till?

– Att promenera är jättebra! Börja lugnt och bygg på efter hand. Mitt tips är att inte stoppa hörlurar i öronen utan att istället passa på att njuta, uppleva och känna in omgivningen. För att skapa en hållbar livsstil gäller det att inte bara fokusera på det fysiska, utan även det mentala.

”Sätt ribban lågt, börja lugnt och hitta något du tycker är kul. Våga pröva lite olika saker! ”

Hur gör jag för att inte ge upp, så att jag verkligen fortsätter träna?

– Ingen annan kan göra din träning åt dig, därför är det viktigt att hitta din egen drivkraft och motivation till varför du tränar. Det kan handla om allt från att kunna leka med barnbarnen, att kunna gå en lång runda utan att bli för andfådd, att leva längre, vårda sina inre organ eller att sova bättre. Här finns inga rätt och fel. Pröva dig fram, hitta en träningsform som passar just dig och dina behov.

Men jag har aldrig någonsin tränat, det är nog för sent att börja…

– Det är aldrig för sent att börja träna! Fler och fler studier visar att alla människor mår bra av att träna, oavsett ålder. Jag minns en man som började träna hos oss när han var 88 år gammal. Från att flåsande ha tagit sig upp för trapporna där hemma kunde han efter en tids träning bära två varukassar i ena handen och drickabacken i den andra, medan han med lätta steg gick upp för trapporna.

Hur lång tid tar det att skapa en träningsrutin?

– Den första veckan får de flesta träningsvärk, som det bara är att uthärda. Men redan efter några veckor märks skillnad och du orkar mer. Efter en tid är det inte ovanligt att hamna på en platå, där många känner att det inte händer så mycket. Än en gång: bara håll ut! Plötsligt har du nått nästa nivå och orkar och klarar mer igen. Vi blir otroligt bra på det vi tränar på, oavsett om det gäller att jympa eller sitta i soffan. Så mitt tips är att våga träna varierat och våga testa nytt!

Fakta/FRISKIS&SVETTIS


Föreningen har 540 000 medlemmar i hela Sverige, som leds av 17 000 ideella krafter (ledare, värdar, styrelsemedlemmar). I Lund finns 5 440 medlemmar och 300 ideella funktionärer. Friskis&Svettis Lund arrangerar träning i 23 skollokaler, i en egen lokal, på 13 orter och i tre kommuner (Lund, Staffanstorp och Kävlinge). De ställen du kan träna på i Lunds kommun är: Friskishuset på Gustavshemsvägen 1 A, Katedralskolan, Östra torn, Norra Fäladen, Veberöd, Genarp, Dalby och Sandby. I sommar är det gratis träning utomhus på ett antal platser runt om i kommunen. Titta in på lund.friskissvettis.se för att se var och när.

5 tips för

att komma igång och träna

Välj det du tycker är roligt och hitta din egen drivkraft till varför du tränar.

Sätt ribban lågt och börja lugnt.

Vardagsmotion är också motion: gå och cykla så ofta du kan, ta trappan istället för hissen, lyft mjölkpaketen som hantlar, stå på tå när du borstar tänderna och så vidare.

Prova dig fram och testa olika träningsformer.

Hitta någon att träna med, då kan ni peppa varandra.