72 KVADRAT TEMA: HÅLLBAR LIVSSTIL

TILLSAMMANS SKAPAR VI EN HÅLLBAR STAD

Det var full fart på gården vid Magistratsvägen 23 när stora och små hyresgäster och andra lundabor i slutet av april passade på att lära sig mer om olika hållbarhetsfrågor.

– Tillsammans med Lunds kommun, Hyresgästföreningen, Kraftringen och Lunds Renhållningsverk arrangerar vi tre stora hållbarhetsevent under våren. Vi vill genom arrangemangen öka besökarnas kunskap och engagemang i olika hållbarhetsfrågor, berättar Lena Nordenbro, hållbarhetsansvarig på LKF.

Proffs med gröna fingrar fanns på plats, redo att tipsa och visa hur lätt det är att odla på fönsterbrädan eller i en gammal kopp. Peta ner några vitlöksklyftor i jorden och du har snart härligt gröna blad att klippa av och krydda maten med. Plocksallad och gula ärtor gror snabbt i fönstret – fint i lunchsalladen.

– Bara du är lite kreativ kan du odla det mesta i alla möjliga och omöjliga burkar och kärl, säger Rebecka Lundh, trädgårds­ingenjör på LKF. Du kan också enkelt grodda quinoa, mungbönor, alfalfa och sesamfrön som du hittar i din matvarubutik.

Energi- och solcellsexperterna berättade om smarta sätt att använda våra resurser så att de räcker längre och inte gör så stora avtryck i vår miljö. Just på Magistratsvägen har vi på LKF en av Sveriges största solcells­anläggningar på hustaken. Imponerande 5 500 kvm solcellspaneler med en topp­effekt på 788 kW.

I det härliga, men lite blåsiga, vårvädret passade också många besökare på att testa en elcykel, kika in i en sopbil och gå en tips­runda med möjlighet att vinna en elcykel. De yngsta besökarna förvandlades till katter och hemska monster av den duktiga ansikts­målaren som Hyresgäst­föreningen engagerat.

Under våren har vi också besökt Väster och Dalby med vårt hållbarhetsarrangemang.

Dessutom har vi på LKF och de lokala hyresgästföreningarna LH Glaciären, LH Snödrivan, LH Modersmålet, LH Vikingen, LH Gärdet, LH Tvärskeppet tillsammans med hyresgästföreningen på Gunnesbo och i Veberöd ordnat uppskattade aktiviteter i bostadsområdena, bland annat med odling, ansiktsmålning, korv och fika.