72 KVADRAT TEMA: HÅLLBAR LIVSSTIL

FÖRSVINNANDE GOTT

ENLIGT DANTE ZIA

– Jag hatar att slänga mat. Har du bara pasta hemma kan de flesta resterna användas och bli en fantastisk sås.

Lundastudenten och Mästerkocksdel­tagaren Dante Zia lever och andas mat när han inte pluggar, planerar för Lundakarnevalen eller lagar mat på olika event. I student­kökets kylskåp finns lite rester från går­dagens karnevalsmöte; hemgjord majonnäs, lite italiensk köttfärssås och några halvledsna grönsaker.

Idag ska de bli en helt ny rätt – en italiensk taco.

Det kastas alldeles för mycket mat och råvaror i Sverige. Det är antingen för lite för att spara, eller så har frukten eller grönsaken tappat lite av sin forna glans. Kanske har bäst före-datumet passerats på cremé fraichen. Men det betyder inte att allt behöver kastas.

– Lukta och smaka istället och våga ta ut svängarna lite i köket. Kolla i kryddhyllan och ge en ny krydda chansen, säger Dante medan han med ren fingertoppskänsla svänger ihop en deg som ska bli en variant av tacobröd.

Sedan får majonnäsen några stänk chili för att få fart på smaklökarna, färsen puttrar på spisen och tunna skivor av tre överblivna potatisar väntar på att friteras i en kastrull. Några delvis trötta tomater befrias från några allt för medfarna delar inför uppläggningen.

”Lukta och smaka istället och våga ta ut svängarna lite i köket. Kolla i kryddhyllan och ge en ny krydda chansen”

potatis-500x500

Att ta väl vara på fina råvaror är självklart för Dante som älskar att gå i mataffärer. En extra skjuts i det tankesättet fick han i ett avsnitt av Sveriges mästerkock som handlade om laga en komplett måltid enligt filosofin zero waste – så mycket som möjligt av råvarorna ska användas helt enkelt.

– Det var otroligt inspirerande och jag fick ny kunskap som jag tagit med mig hem i matlagningen. Senast jag gjorde jordärts­kockspuré så friterade jag skalen till chips istället för att kasta dem.

– Så där, nu har vi snart vår egen variant av mjuka taco-bröd, det är inte alls så svårt, säger Dante.

Ett par minuter senare ligger en helt ny middag på tallriken. Den mustiga köttfärssåsen har fått sällskap av majonnäs med sting, krispiga potatischips, grönsaker och de varma, nystekta bröden. En ren fröjd för ögat – och gommen.

Vad har då blivit avfall av det som inledningsvis stod på arbetsbänken? I princip ingenting – lite mjöl från bakningen och den använda oljan som hälls svalnad i en plastflaska som kastas i det vanliga rest­avfallet. Resten ligger på tallriken.

”Jag hatar att slänga mat. Har du bara pasta hemma kan de flesta resterna användas och bli en fantastisk sås”

Fakta/SÅ MINSKAR DU DITT MATSVINN

Visste du att det varje år kastas 19 kilo fullt ätbar mat per person och att 26 kilo mat och dryck hälls ut i slasken.

Att minska hushållets matsvinn sparar både miljö och pengar; ett hushåll på fyra personer kan spara upp till 6 000 kronor per år på att minska svinnet.

Förutom att spara pengar är ett minskat svinn också en miljöinsats eftersom matproduktion belastar miljön. På ett år slängs mat som motsvarar utsläpp av 442 000 ton växthusgaser. Det är nästan lika mycket som 360 000 bilar släpper ut under ett år.

På Livsmedelsverkets hemsida finns flera bra tips att läsa. Här finns också ett snabbt och enkelt test – Matsvinnskollen – som visar vad du kan och hur du kan bli ännu bättre på att minska ditt och hushållets matsvinn.

Goda råd:

  • Börja med att planera inköpen – handla inte mer än vad du gör av med.
  • Använd sinnena för att avgöra om maten går att äta – titta, lukta och smaka innan du kastar för att bäst före- datumet passerat. Mat som förvaras enligt anvisningarna blir inte oätlig för att datumet passerats. (För riskgrupper som gravida, personer med nedsatt immunförsvar eller äldre gäller rådet att följa de särskilda kostråden som finns för dessa grupper. Läs mer på livsmedelsverket.se.)
  • Laga mat på det du har hemma. Sväng ihop en omelett av smörgåspålägget som börjar bli gammalt, den sista ostkanten och några trötta grönsaker. Gårdagens kalla potatisar blir grunden till en pyttipanna.
  • Glöm inte resterna från veckans middagar. De blir utmärkta lunchlådor på jobbet eller en buffé av plockmat till kvällsmat.
  • Gör smoothie av frukten som börjar bli för mjuk eller fått tråkiga fläckar.

(Källa: Livsmedelsverket)