72 KVADRAT REPORTAGE: SK POSEIDON

SK POSEIDON

satsning på bredden
håller i längden

Det är landträning för de yngre simhopparna i SK Poseidons tävlingsgrupp Grön på Högevallsbadet. Tränarna Arvid Strömbeck och Marcus Ekström finslipar detaljerna med de flitiga små simhopparna som tränar fyra gånger i veckan. Båda har bildligt talat vattnet rinnande i ådrorna och har både tränat och tävlat sedan barnsben. Att fortsätta som tränare för de yngre medlemmarna kändes naturligt.

– Jag är här nästan alla dagar i veckan, antingen som tränare eller för att träna själv, säger Arvid Strömbeck, 19 år.

Den stora träningsbassängen på Högevallsbadet fylls efter hand den här onsdagskvällen, liksom läktaren med väntande, påhejande föräldrar. Badet med sina tre träningsbassänger är Simklubben Poseidons hemmaplan och veckans alla dagar är det full aktivitet i vattnet.

– Vi är 2 400 medlemmar och över 150 ledare i föreningen, berättar Sanna Wallertoft, cheftränare för simhoppsverksamheten. Jag är stolt över vår stora verksamhet, både över alla våra engagerade ledare och över att vi kan erbjuda simning och simhopp för alla åldrar, på alla nivåer och för alla ambitionsnivåer.

Just bredden i SK Poseidons verksamhet är något som Sanna Wallertoft gärna lyfter fram. Ingen är för gammal för att simma, eller för ung för den delen.

– Vi har babysim, nybörjargrupper för vuxna som inte kan simma, tävlingsgrupper och rena motionsgrupper – det finns något för alla. Vi försöker hela tiden titta på områden att förbättra så att alla kan börja, oavsett ålder. Du kanske är tonåring eller vuxen och vill prova för första gången men inte satsa på tävlingskarriär. Det finns möjlighet till det hos oss.

Grupp Grön fortsätter sin träning på land. Teknikträning på mattorna längs läktaren varvas med övning i sele på torrsvikten. Elvaåriga Matilda Ahlman firas ner och befrias från selen. Hon har tränat simhopp i 2,5 år.

– Jag började för att jag gillar nya utmaningar. Första gången var det ganska läskigt men sedan var det bara jätteroligt, säger Matilda och kompisarna instämmer medan de står i kö för att rulla längs träningsmattan.

Efter 45 minuters genomkörare på land är det dags att bli blöt. Efter ett första hopp kommer Olle Pettersson upp ur vattnet. Trots att han bara är tio år har han redan hunnit träna simhopp i nästan fem år.

– Jag tyckte det såg coolt och roligt ut. Allt är roligt här, konstaterar han innan han åter stegar fram till kanten på trampolinen för ett nytt hopp.

LKF bjuder sina hyresgäster på 150 kronor i rabatt på alla terminskurser (undantaget tävlingsgrupper). Under sommaren erbjuds också sommarkurs för både barn och vuxna på Högevallsbadet, Sandbybadet och Dalby­badet, med 50 kronor rabatt.

Läs mer om sommarkurserna och höst­terminens kurser i simning och simhopp på SK Poseidons hemsida: skposeidon.se

”Å sträck på vristerna ordentligt, inga tår i golvet! Rulla över och fortsätt längs hela mattan.”