72 KVADRAT TEMA: TID & RUM

Äntligen höst!

På offerkällan odlas
både kunskap och vänskap

Det kanske inte är odlingsentusiasternas högsäsong just nu, men det hindrar inte grannarna på Offerkällan från att samlas i grönskans och blommornas tecken. Tillsammans med trädgårdsmästare Tommy Jönsson från Wrights Damm & Trädgård har de hittills utforskat konsten att beskära och välja rätt jord.

Lägenheterna på S:t Hans gränd har stora, odlingsvänliga balkonger och på bottenplan njuter de boende av egna små täppor. Att området dessutom fått nya planteringar med träd som Katsura, Himalayabjörk och Silverpäron, spär på inspirationen än mer.

En av dem som med glädje deltagit i de hittills två odlingsträffarna är Anna-Lena Borgesund. Hon har bott i området i 40 år och har förutom sin stora balkong också en kolonilott på promenadavstånd.

– Det var ett roligt initiativ av två av mina grannar på området och självklart ville jag vara med. Jag får träffa nya och gamla grannar och vi får en ännu bättre gemenskap på området, förutom att jag lär mig så mycket nytt av Tommy, säger Anna-Lena Borgesund.

För henne är odling mer än en fröjd för ögat och primörer på tallriken.

– Att pyssla i kolonin eller på balkongen är som terapi för mig, en skön avkoppling efter en dag på jobbet. På balkongen här hemma har jag pelargoner som jag älskar. En del har jag haft i tio år och en av dem blev som ett litet träd, säger Anna-Lena Borgesund stolt.

– Jag övervintrar dem i mitt förråd, visserligen mörkt men de har klarat sig utmärkt där. Nu har jag fått lära mig av
Tommy att mitt olivträd kan stå kvar på balkongen om jag skyddar det med juteväv runt krukan och sätter något under den så att den kommer upp lite från golvet.

Tommy Jönsson har jobbat åt LKF i många år och har 50 års erfarenhet i branschen. Han kan allt om de nya planteringarna på området och delar dessutom med sig av sin kunskap om odling i mindre skala. För det går att odla det mesta på en balkong, om än i mindre skala.

– Det går absolut att skapa en liten trädgård på balkongen, särskilt här där balkongerna är så stora. Små pallkragar med grönsaker och kryddor till exempel, tomater och potatis i spannar och till och med små spaljerade fruktträd, säger Tommy Jönsson.

Grannarnas två höstträffar har varit fyllda av frågor om allt från jordmån till växtval. Den första träffen ägnades åt förutsättningarna för all odling – jorden. Tommy Jönsson kan inte nog betona jordens betydelse, även för odling i mindre skala.

– Olika växter har olika krav på jorden och det är lätt att lägga alla pengar på det man ser – växten. Men får den dålig, billig jord med bara en massa torv så klarar den sig kanske inte, förklarar Tommy Jönsson.

Den andra träffen i oktobermörkret handlade om beskärning och avslutades med en guidad tur till områdets nyanlagda växlighet. Odlingsträffarna har gett mersmak och tjugotalet grannar vill fortsätta sina träffar. Det finns önskemål om att få lära sig mer om frösådd och gödsling, byta växter med varandra och göra en utflykt till en plantskola. Så det är ingen brist på vare sig uppslag eller intresse och till våren blir det säkert fler möten med nya och gamla grannar. Snart nog är våren och ljuset här igen.

”Olika växter har olika krav på jorden och det är lätt att lägga alla pengar på det man ser – växten. Men får den dålig, billig jord med bara en massa torv så klarar den sig kanske inte.”