72 KVADRAT REPORTAGE
Droppar som
räddar liv
Tänk att kunna rädda liv genom att ge en eller två timmar per år av sin fritid. Det går – om man är blodgivare.
Mitt i Lund, på Kattesund 6, ligger sedan ett år en av Skånes nio blodcentraler. Hit kommer tusentals aktiva blodgivare varje år för att ge en knapp halvliter av de dyrbara droppar som kan rädda liv.
Det är onsdag förmiddag och på Blodcentralen pågår verksamheten för fullt. Lugnt tillbakalutade sitter tre givare och ger blod. Efter blodgivningen är de välkomna att slå sig ner i rummet intill för en kopp kaffe och en smörgås, medan personalen tar hand om blodet.
Blodet används på flera olika sätt och skickas direkt från blodcentralen till ett laboratorium på sjukhuset där det tas om hand. Ingrid Johansson, blodgivarsamordnare i Skåne, berättar vad som händer med blodpåsen efter tappningen:
– I blodet finns tre viktiga delar som vi tar till vara; röda blodkroppar, trombocyter och plasma. De kan alla rädda liv på olika sätt, från att ges till en skadad person som förlorat blod i en olycka, till en för tidigt född bebis eller en gammal dam som behöver hjälp att fylla på med röda blodkroppar. Inom två veckor har vi använt alla komponenter av blodet och räddat liv, berättar Ingrid Johansson.
I Lund finns omkring 5 600 aktiva blodgivare, som var och en ger blod en eller ett par gånger per år. Det ger blodbanken välbehövliga 8 000 blodpåsar varje år. Men det behövs fler.
– Vi behöver en stor blodgivarkår eftersom vi inte kan räkna med att alla ger tre, fyra gånger per år. Bara i Lund behöver vi 8 000 registrerade givare för att säkra vårt behov. Men vi har en oerhört lojal kår av givare som kommer när vi ropar på hjälp, fortsätter Ingrid Johansson som vill inspirera ännu fler att göra den livsviktiga insatsen.
Så vad kan få ytterligare några tusen Lundabor att ge av sin tid och sitt blod? Och vad får blod- och nålkänsliga personer att ta steget över tröskeln? Ingrid Johansson inspirerar och peppar de ännu tveksamma.
– Att ge blod är nog det mest konkreta sätt att hjälpa. Vi ger 100 procent leveransgaranti och hur många andra företag kan säga att de ger det, frågar sig Ingrid
Johansson. Vi är medvetna om att vi konkurrerar med allt annat som ska hinnas med på fritiden. Men sett på ett år tar det som mest en dryg timme sammanlagt och det kan de flesta av oss avvara. Själva blodgivningen tar tio minuter och sedan erbjuder vi en stunds avkoppling och fika, säger Ingrid Johansson som hoppas att det centrala läget ska locka nya givare att kliva över tröskeln.
En av dem som stigit över tröskeln många gånger är LKFs vd Håkan Ekelund. Idag är det 102:a gången för att vara exakt. Girija Nair har just stuckit Håkan och blodpåsen ligger i en vagga bredvid den lätt tillbakalutade stolen. För Håkan Ekelund är det en självklarhet att ge blod.
– För mig är det en liten insats som kan betyda mycket för någon annan. Man kan ju behöva det själv en dag, så det känns bra att kunna bidra. Att blodcentralen ligger så centralt gör det enkelt. Tio minuter här i stolen och så något att dricka och lite vila efteråt, den tiden har jag absolut, säger Håkan Ekelund.
Fakta/BLODGIVNING
- En vuxen människa har mellan fyra och sex liter blod och vid en blodgivning tappas omkring 4,5 deciliter. Vuxna personer mellan 18 och 75 år som väger över 50 kilo kan ge blod. För att anmäla dig som ny blodgivare ska du vara 18-65 år. Vid första besöket tas blodprover som skickas för analys, ett blodvärde och ett blodtryck, för att avgöra om givaren är lämplig. Män får ge blod fyra gånger per år, kvinnor tre. En blodgivning tar sammanlagt en halvtimme, varav tappningen omkring tio minuter. Läs mer om hur blodgivning går till, vad som händer med blodet och var Skånes blodcentraler och blodbussar finns på geblod.nu.
