72 KVADRAT REPORTAGE: KFUM LUNDAGÅRD

AKTIV FRITID PÅ HEMMAPLAN
Gunnesbohallen bara väntar på att fyllas med barn. En väska ligger till bredden fylld med små, mjuka bollar. Men i ett enda slag bryts tystnaden när ett 30-tal sex- och sjuåringar kommer springande in i salen.
Det är bollek med KFUM Lundagård och både glädje och ljudnivå slår i taket.
Med stöd av stiftelsen De lekande barnens fond och LKF, vill handbollsföreningen KFUM Lundagård väcka liv i den lokala idrottshallen och erbjuda barnen på Nöbbelöv och Gunnesbo en aktiv fritid på hemmaplan. Ledaren Kent Engdahl minns själv hur det var när de egna barnen var små och idrottshallen var områdets största fritidsgård och mötesplats.
– Alla vi ledare bor själv här och vill ge familjer i området möjlighet till aktiviteter på hemmaplan. Det ska gå att ha en aktiv fritid, utan att behöva ge sig in i stan, säger Kent Engdahl.
Och aktivt är det, minst sagt. Sex dagar i veckan erbjuder föreningen bollek för barn och torsdagseftermiddagen är den mest välbesökta. Kent Engdahl har precis hämtat hela skaran på fritids. Nu blåser han i visselpipan i ett försök att få den livliga gruppen att samlas i en ring för genomgång. Till sin hjälp har han Elias Perming Cuber och Simon Wikström, tolv respektive elva år.
– Ni som är i grupp ett går bort till Simon och har uppvärmning med discopjätt, ni andra stannar med mig och Elias, instruerar Kent Engdahl.
Äntligen dags att få springa. 20 händer viftar som svar på frågan om vem som vill vara tagare och snart är det full fart. Efter uppvärmningen blir det hinderbana och skotträning vid handbollsmålen. Simon Wikströms gäng med sjuåringar försöker tappert att få en vilsen ballong över bänkar genom att pricka den med tennisbollar, medan Kent Engdahl testar finmotoriken i sin grupp.
– Nu studsar vi bollen så nära golvet vi kan. Och så lite högre, titta på bollen hela tiden, instruerar Kent Engdahl sitt gäng.
När koncentrationen ökar, minskar ljudnivån i samma takt och alla kämpar med ett leende på läpparna. En av dem är femåriga Maja Alouache. Det stora leendet är det tydligaste kvittot på att det här är ett uppskattat slut på dagen.
– Det är jätteroligt! Men det är svårt att göra mål för jag är så liten. Mest tycker jag om att springa och klättra i hinderbanan. Vet du att det finns farliga hajar här, frågar Maja Alouache och pekar på golvet mellan repen och gymnastikmattan ett par meter bort.
Förutom att ge områdets barn en meningsfull fritid på hemmaplan, vill KFUM Lundagård också bygga upp en stark förening underifrån genom satsningen. Några av barnen kommer säkert att fortsätta och några av dem blir kanske morgondagens ledare, precis som Simon Wikström och Elias Perming Cuber.
– Jag känner att jag gör något bra för andra barn och så lär jag känna de yngre, det är kul, säger Simon Wikström samtidigt som han håller ett öga på lillebror Anton och hans kompisar.
– Det är precis så här vi ska arbeta, säger Kent Engdahl. Satsa underifrån på de små barnen, stötta dem som vill bli ledare och ge vårt område mer liv.
Projektet med bollek i Gunnesbohallen startade i augusti och löper över två år. Tre grupper träffas i hallen två gånger i veckan och totalt engageras ett 60-tal barn från förskoleklass till och med årskurs 3.
Föreningen KFUM Lundagård bildades redan 1952 och etablerade sig i Gunnesbo på 90-talet. Som mest har klubben haft 500 medlemmar och ett 20-tal lag i olika åldrar. Efter en nedgång under början av 2000-talet, storsatsar nu klubben på en nystart och har idag omkring 100 medlemmar med A-lag för både damer och herrar.
Fakta/
KFUM Lundagård
- Föreningen KFUM Lundagård bildades redan 1952 och etablerade sig i Gunnesbo på 90-talet. Som mest har klubben haft 500 medlemmar och ett 20-tal lag i olika åldrar. Efter en nedgång under början av 2000-talet, storsatsar nu klubben på en nystart och har idag omkring 100 medlemmar med A-lag för både damer och herrar.

”Det är precis så här vi ska arbeta. Satsa underifrån på de små barnen, stötta dem som vill bli ledare och ge vårt område mer liv.”
