72 KVADRAT INBLICK: RESTAURANG KATHOON

Med smak av barndomens Iran

Lunds enda persiska restaurang heter Khatoon, ligger på Lilla Tvärgatan 9 i en av LKFs fastigheter och drivs av Fardin Soleymani. Han växte upp i sina föräldrars restaurangkök i Iran, där han senare även kom att arbeta. I dag är grillspett och långkok några av hans specialiteter, med smak av hemlandet.

– Jag har varit i Sverige i 17 år och arbetade till en början med att reparera cyklar i Malmö. Sen hittade jag tillbaka till restaurangbranschen, först i Malmö där jag sedan några år driver deras enda persiska restaurang, Tehran på Ystadsvägen. Och nu här i Lund. Mina kunder i Malmö frågade ofta när jag skulle komma till Lund och nu är jag här, säger Fardin stolt när han tar emot oss.

Lokalen på Lilla Tvärgatan har fräschats upp sedan den förre restaurangägaren flyttade ut. Väggar har målats, golvet bytts ut och inredningen är ny. Khatoon har öppet alla dagar i veckan.

Vill du boka hela eller delar av lokalen, anlita Fardin och hans personal för catering eller ta med dig maten hem så går det utmärkt. Möjligheterna att prova persisk mat är med andra ord goda och många.

Lunchmenyn är något mindre än kvällsmenyn, som är desto fylligare. Grillspett i ett stort antal varianter är något av en specialitet, ofta serverade med ris kryddat med saffran och berberis. Långkok i form av olika grytor finns också på menyn, liksom en del vegetariska och veganska alternativ.

Den som är rädd att möta starka smaker har inget att frukta på Khatoon. Många av rätterna bär smak av milda örtkryddor, paprika, lime, saffran, berberis, aubergine, lök, bönor och nötter. Maten är inte heller onödigt fet; merparten av det som serveras är antingen grillat, har stekts med omsorg eller puttrat länge. Till det ett hembakt tunt bröd och kanske en syrlig yoghurtsås att dippa i.

– Vi bakar och lagar allt på plats, utifrån råvaror av hög kvalitet, avslutar Fardin.

Fardin Soleymani

”Vi bakar och lagar allt på plats, utifrån råvaror av hög kvalitet.”