72 KVADRAT TEMA: GRANNAR

Handlarn på Väster

De allra flesta som stiger in hos Handlarn på Väster på Hårlemans torg är kända ansikten för butikens ägare Ali Nekoi Fard. Här hörs sällan några slentrianmässiga hälsningar, det är snarare möten mellan vänner. Att driva kvartersbutik är att bli en levande del av ett område, en god granne och en mötesplats med hög servicenivå.

Zinat Kabei, Ali Nekoi Fard och Robin Ragnarsson.

I snart tolv år har Ali Nekoi Fard ägt butiken på torget, i ständig konkurrens med de stora livsmedelskedjorna. Här ryms ändå det mesta på hyllorna – från kattmat och grillkol till färska grönsaker och färdiga middagar. Vid kassan erbjuds nybakade bullar och en kopp kaffe. Men det är de extra tjänsterna och den goda servicen som får fler och fler kunder att hitta till Ali och hans personal på Hårlemans plats.

– Vi kan inte leva på att vara en ren livsmedelsaffär. Kunderna vill välja ur ett brett sortiment när de handlar mat och det kan vi inte ha. Men det finns allt du kan behöva här ändå och nästa år investerar vi i nya kylar och ny frukt- och grönsaksdisk, säger Ali Nekoi Fard och visar runt bland de välordnade hyllorna.

Även om kärnan i butiken är livsmedel satsar Ali Nekoi Fard stort på kompletterande tjänster och en personlig kontakt med sina kunder. En grå fredagseftermiddag i oktober strömmar kunderna till i en jämn ström för att hämta och skicka paket och komplettera sina inköp. Bakom disken tornar hyllorna upp sig, fullpackade med paket i olika storlek.

– Jag har utlämning för både Postnord, DHL och Schenker så det kan bli 3000 paket i månaden, berättar Ali Nekoi Fard. Vi måste satsa på annan service, som paket, bra öppettider och nybakade bullar. Det handlar om att hänga med i utvecklingen och lyssna på vad kunderna vill ha. Utan denna service hade vi inte överlevt.

Jan Hermanson gör dagens inköp hos Ali.

Men en närbutik i ett bostadsområde har fler funktioner än att stå för paketservice och sista minuten-inköp. De personliga mötena är viktiga för både Ali Nekoi Fard och hans kunder.

– Det är klart att jag lärt känna många här i området, jag känner igen de allra flesta som kommer hit och handlar. För många äldre i huset här intill är vi en mötesplats, ett ställe där det går att få en pratstund och en kopp kaffe. Behövs det, hjälper vi såklart till att bära hem kassarna också, säger Ali Nekoi Fard.

Stamkunden Jan Hermanson är ett levande bevis på att Ali Nekoi Fard lyckats med sin ambition att vara en levande och personlig närbutik. Idag kommer han för att skicka ett paket och göra några småinköp.

– Jag är här nästan varje dag, det är en kanonbutik och ett riktigt servicecentrum. Jag träffar folk, snackar en stund och uträttar mina ärenden, säger Jan Hermanson och byter några ord med Zinat Kabei i kassan.

– Och så är Zinat här en fantastisk skräddare också, tillägger han med ett leende.

Så fortsätter eftermiddagen medan kunderna kommer och går. Lite småplock i butiken, planering för ombyggnaden och så självklart lite småprat med kunderna. För Ali Nekoi Fard tror på framtiden för sin butik, på service och möten med nya och gamla kunder.

Ingegärd Delhusen bor granne med affären. Ibland får hon hjälp av Ali att bära hem matkassen.