72 KVADRAT REPORTAGE

Idrott hela livet
gav Lunds VK Lundapokalen

I Lunds Volleybollklubb finns det plats för såväl förskolebarn som seniorer. Klubbens satsning på idrott hela livet belönades med 2016 års Lundapokal.

I all ungdomsidrott spelar föräldrarna en viktig roll. Föräldrar ställer upp som ledare, kör barn och unga till träningar och matcher, säljer mat och dryck när det är match och så vidare.

När ett 15-tal barn samlas en tisdagskväll i Fäladshallen för att träna Kidsvolley har båda tränarna, Christian Hansen och Fernando Matute, egna barn i gruppen. Andra föräldrar, som har följt sina barn till träningen, sätter upp nät och annan träningsutrustning och plockar ned den när träningen är slut.

Barn och tränare samlas mitt i hallen och en företrädare för klubbens beach­volleysektion berättar om sommarens Beachläger.

Beachvolleyn är en verksamhet på tillväxt, berättar klubbchefen Stefan Sjöström, hyresgäst hos LKF och tidigare elitspelare.

– Det finns många beachvolleyplaner i Lund, säger han. Borgarparkens Beach Arena med sex beachvolleyplaner har inneburit ett extra lyft för sporten.

Det är där Lunds VK i sommar ordnar sitt Beachläger för barn och unga från 7 till 17 år.

Men på tisdagskvällarna i Fäladshallen är det Kidsvolley som gäller. Kidsvolley är speciellt anpassat för barn i åldern 6-9 år och flickor och pojkar tränar och spelar tillsammans. Till skillnad från många andra sporter är volleybollens tränings- och tävlingsverksamhet inte strikt bunden till barnens ålder utan till den nivå (level) de befinner sig på. Barn i samma ålder kan befinna sig på olika utvecklingsnivåer och tränar på den nivå där de för tillfället befinner sig.

– Skillnaderna i fysisk utveckling och personlig mognad är stor mellan olika åldersgrupper, påpekar Stefan Sjöström. Därför är det bättre i Kidsvolleyn att anpassa träningen till barnens mognad och utveckling än till deras ålder.

Kidsvolleygruppen i Fäladshallen är normalt uppdelad på två nivåer men denna kväll tränar alla på samma nivå som förberedelse för en tävling kommande helg.

Eftersom en del slag och hopp i volleybollen är svåra för barn i 6-9-årsåldern innehåller Kidsvolleyn en blandning av volleybollslag och kast med bollen.

– Ju högre nivå man tränar på desto mer lik ”riktig” volleyboll blir träning och spel, förklarar Stefan Sjöström. Det är först i 15-årsåldern som man spelar med fullständiga volleybollregler och i sexmannalag.

 

Bland barnen denna kväll finns Johanna Jonsson, som gör sin första träning med Lunds VK. Mamma Susanne har kört henne från Staffanstorp och i hopp om att Johanna ska fastna för volleybollen.

– Det kommer en hel del både barn och vuxna från grannkommunerna för att träna och spela med oss, berättar Stefan Sjöström.

Susanne Jonsson har tidigare bott hos LKF på Kobjer och har spelat volleyboll i 20 år, bland annat med VF Fäladen i division 1. Sedan familjen flyttade till Staffanstorp har det blivit handboll för Johanna.

– Men jag drömmer förstås om att hon ska fastna för volleybollen, säger Susanne.

Och Johanna har inga större svårigheter att komma in i träningen och spelet. Handbollen har givit henne vana vid boll och hon tycks genast hamna på rätt nivå i träningen.

Efter träningen svarar Johanna med en liten axelryckning och ett ”ok” på frågan om hur hon tyckte att träningen gick.

– Jag hoppas att hon vill tillbaka hit nästa vecka igen, säger mamma Susanne.

Barn- och ungdomsverksamheten är ett av Lunds VKs fyra ”ben”, berättar Stefan Sjöström. Elit, motion (med egen serie) och beachvolley är de tre andra.

– Vårt motto är ”en klubb för hela livet”, säger Stefan. Hos oss kan man träna och spela från det man är tre år tills man är pensionär. Den äldste deltagaren i motions­verksamheten är 73 år.

Vårt motto är ”en klubb för hela livet”. Hos oss kan man träna och spela från det man är tre år tills man är pensionär.

– Vi blandar också så långt det går flickor och pojkar, kvinnor och män. Flickor och pojkar tränar och spelar tillsammans tills de är 14-15 år gamla och vår motionsverksamhet är blandad. Seniorlagen är upp­delade på män och kvinnor.

Det var Lunds VKs inriktning på ”en klubb för hela livet”, och dess framgångsrika elitsatsning, som gjorde att klubben fick Lundapokalen 2016.

Det är också klubbens satsning på jämställdhet och lika villkor för flickor och pojkar som gör att LKF sponsrar klubbens verksamhet.

– Vi är mycket glada för det samarbete vi har med LKF och för det stöd vi får från företaget, säger Stefan.

– Vi har ingen egentlig marknadsföring av vår barn- och ungdomsverksamhet, säger han vidare. Vi kan inte växa för starkt på grund av svårigheterna att få halltid och att hitta ledare. Men vi står oss ändå bra i konkurrensen med övrig idrottsverksamhet i Lund.

Fakta/LUNDS VOLLEYBOLLKLUBB

  • Klubben är resultatet av en sammanslagning 2009 av Lugi Volleyboll och VF Fäladen. De båda klubbarna hade då cirka 160 medlemmar tillsammans, i dag är medlemstalet uppe i cirka 520, varav cirka 220 barn och unga. Damernas elitlag har den senaste säsongen spelat i elitserien medan herrarnas elitlag har spelat i näst högsta divisionen, division 1. Nästa säsong spelar också herrarna i elitserien. Elitlagens hemmaarena är Lunds Idrottshall, i övrigt är mycket av verksamheten förlagd till Fäladshallen. Läs mer om Lunds VK här: lundsvk.se. Där finns bland annat information om sommarens Beachläger. Ansökningstiden gick visserligen ut den 15 maj men det finns möjlighet till efteranmälan.

Fakta/LUNDAPOKALEN

  • Lundapokalen delas sedan 1956 ut av Lunds kultur- och fritidsnämnd. Pokalen kan endast tilldelas en person eller ett lag/förening som är verksam i Lunds kommun eller har en annan särskild anknytning till och betydelse för kommunen. Priset är en pokal eller statyett och 10 000 kronor.
  • Lunds VK fick Lundapokalen 2016 för att föreningen lyckats satsa på och skapat en jämlik förening med konceptet ”idrott hela livet”, där man framgångsrikt bedriver allt från Kidsvolley till volleyboll på ungdomsnivå, elitnivå för damer och herrar, beachvolleyboll och motionsvolleyboll, där den största framgången är Damer A, som tog klivet upp i volleybollens finrum, elitserien, heter det i prismotiveringen.