72 KVADRAT LKF LABS

Chansningen
som gick hem

Sängen under köksgolvet och ett stort panoramafönster gav tre Polhemselever segern i LKFs tävling om att skapa en kompakt enrummare med nyskapande lösningar.

Som 72 Kvadrat berättade i förra numret har LKF inlett ett samarbete med Polhems­skolan, där eleverna i årskurs tre på skolans teknikprogram med inriktning på samhälls­byggande och miljö får i uppdrag att utforma en liten enrumslägenhet i fler­familjshus. Eleverna ska försöka hitta nyskapande lösningar för ett kompakt boende. Samarbetet är en del av LKF Labs.

– Vi vill ta del av ungdomarnas idéer.

Deras tankar och förslag om hur de vill bo i framtiden är viktiga för oss när vi ska bygga nytt, säger LKFs affärsutvecklingschef Gunilla Flygare.

Ett 20-tal elever uppdelade i lag har arbetat med uppgiften i vinter och i början av februari redovisade de sina förslag. En jury bestående av Gunilla Flygare, LKFs VD Håkan Ekelund, projektutvecklaren Marie Enmark och byggprojektledaren Anna Medin bedömde förslagen.

Juryn kunde bland annat konstatera att alla grupperna hade planerat in ett litet kök och inte bara en kokvrå och att våningssäng var den vanligaste lösningen för sovplatsen. En grupp hade satsat på handikappanpassning, flera hade valt skjutdörrar för att spara utrymme.

Juryn fastnade slutligen för förslaget ”Golv i kvadrat” som skapats av Lena Kucharska från Arlöv, Matilda Norberg från Lund och Pontus Johansson från Malmö.

Gruppen har skapat en yteffektiv, innovativ och kreativ studentlägenhet, tyckte juryn. De olika funktionernas ytor kan samutnyttjas genom smarta lösningar.

”Vi såg att de flesta andra grupperna valde en loftsäng men vi tyckte att det verkade krångligt att behöva bära upp mat, böcker med mera för en stege.”

Pontus Johansson, Lena Kucharska och Matilda Norberg chansade rätt.

Det juryn främst fastnade för var gruppens lösning med en säng som kan skjutas in under det förhöjda köksgolvet samt ett stort panoramafönster, som ger maximalt ljusinsläpp.

– Vårt förslag var en chansning, förklarar de tre segrarna. Vi såg att de flesta andra grupperna valde en loftsäng men vi tyckte att det verkade krångligt att behöva bära upp mat, böcker med mera för en stege. Vi hade sett en säng som man kan skjuta in en annan säng under och det gav oss idén att skjuta in sängen under ett förhöjt köksgolv.

I efterhand har de tre eleverna konstaterat att de borde ha försökt få in fler förvarings­utrymmen i sin etta.

– Vi kunde ha satt små väggskåp högst upp på den längsta väggen som en annan grupp hade gjort, säger de.

Lena, Matilda och Pontus är nöjda med den utbildning de har fått på sitt program.

– Vi trodde att utbildningen mest skulle handla om arkitektur men det har handlat om mycket mer, om stadsbyggnad, miljöfrågor, hur vi använder våra resurser med mera, säger de.

– Vi har blivit mer medvetna om bygg­naderna och bostadsmiljön runt oss. Man går runt och tittar på hus och tänker på hur de har byggts.

Tävlingsuppdraget från LKF ser de som en fin möjlighet att omsätta sin kunskaper i praktiken, att få planera och diskutera och att ta fram skalenliga ritningar och modeller.

Alla tre vinnarna tänker skaffa sig en högskoleutbildning, där kunskaperna från gymnasieåren kan komma till användning. Lena och Matilda siktar på att bli arkitekter, Pontus på att bli civilingenjör. Men först tänker de göra studieuppehåll för att jobba eller resa.

Priset för segern i LKFs tävling var biobiljetter.

– Och så sitter segern fint i våra cv:n, konstaterar de tre vinnarna.

Fakta/ TÄVLINGSUPPDRAGET

  • Bostaden skulle vara möjlig att placera i ett flerbostadshus. Den fick bara ha en yttervägg, det vill säga bara en vägg fick ha fönster. Lägenheten skulle vara så liten som möjligt och ha maximalt tre meter i takhöjd. Den skulle ha en avskild sovplats. Den skulle vidare ha möjlighet att öppna upp och få in sol utan att ha balkong. I lägenheten skulle finnas genomtänkt plats för förvaring av kläder, skor och städutrustning. Det skulle också finnas plats för enklare
    matlagning samt bad/duschrum med WC. Uppgifterna lämnades in som ritningar och modeller i skala 1:20 samt som bilder eller animeringar på dator.

Fakta/LKF LABS

  • LKF Labs är en arena där idéer och tankar kan mötas och formas. Fokus ligger på kreativitet och idérikedom och syftet är att få fram nyskapande förslag som kan bidra till att boende i hyresrätt utvecklas. I LKF Labs samarbetar företaget med anställda, hyresgäster och andra intressenter inom kommunen för att öka förståelsen för framtidens behov och möjligheter. Till exempel syftar samarbetet med elever på Polhemsskolan till att ge ökad kunskap om hur dagens unga tänker sig sitt framtida boende.