72 KVADRAT TEMA: TID & RUM

Framtidens kök: Fokus på matlagning och smart förvaring

Med hjälp av induktionsteknik skulle ditt framtida köksbord också kunna vara din spis. Och istället för att gömma maten i kylskåpet kan den förvaras synligt, på induktiva hyllplan i ett öppet hyllsystem. Det är några av idéerna bakom IKEA:s Concept Kitchen 2025, ett samarbete där bland andra studenter från Industridesignskolan på LTH deltagit.

– Det var väldigt spännande att få vara med och arbeta fram något som alla måste förhålla sig till och kan tycka till om. Som designer är det bra att kunna utgå från ett tydligt behov, säger Ingrid Allenbach, en av design­­s­tudenterna från Lund som var med i projektet. I dag arbetar hon som designer på Above Agency i Malmö.

Projektet Concept Kitchen 2025 visades upp på en global köksmässa i Milano våren 2015, som en del av IKEA-utställningen. Bakom prototypen låg drygt ett och ett halvt års arbete och samarbete mellan IKEA, designbyrån IDEO samt två mastersstudenter från Industridesignskolan på LTH och två studenter från Institutionen för Industridesign vid holländska Eindhoven University of Technology.

Frågeställningen som studenterna uppmanades arbeta med var: ”Hur kommer vi att hantera och förvara mat 2025? Hur kan vi hjälpa människor att leva mer hälsosamt och mer hållbart?”

– Dagens kök handlar i stort sett bara om förvaring, vilket vi ifrågasatte. Varför pratar vi mer om förvaring än om matlagning? Och varför syns inte maten? Kylskåpet skulle kunna vara din inspiration istället för att vara överfullt och svårt att överblicka. För att motverka det, ville vi designa matförvaring som kan inspirera till matlagning och ge bättre överblick, berättar Ingrid.

I arbetet med prototypen gick Ingrid och hennes studiekamrater grundligt tillväga. I fyra olika faser gjorde de ett antal studier, intervjuer, slog fast vad ett kök, ett kylskåp och mat egentligen är och arbetade med idé-generering och visualisering.

– I dag slänger vi ungefär var tredje matkasse i Sverige, vilket motsvarar runt 25 kilo mat per år och person. Det fick oss att omformulera vårt uppdrag, så att vi snarare ville försöka designa matförvaring som uppmuntrar oss att handla oftare, för att kunna ha tillgång till färskare råvaror. Vi ville också skapa maximal synlighet, anpassad efter råvarornas behov. Så att vi hela tiden ser när det är dags att tillaga de olika råvarorna, säger Ingrid.

I sina studier, och i mötet och i team­arbetet med designbyrån IDEO i London, tog studenterna hänsyn till en rad globala framtidsspaningar. År 2025 är de flesta överens om att allt fler av oss kommer att bo i städer, att vatten, energi och mat kommer att vara dyrare och att många människor kommer att ha mindre boende­yta än i dag. Att fler och fler saker i våra hem kommer att vara digitala och uppkopplade mot internet är en utveckling som redan inletts.

I prototypen kunde mässbesökarna i Milano bland annat se ett köksbord som samtidigt var en spis. Maten förvarades i öppna hyllor och de råvaror som behövde kylas förvarades på induktiva hyllplan. Utan att gå in på detaljer så ligger alltså induktionsteknik bakom lösningarna; som via olika frekvenser och material kan skapa såväl värme som kyla.

– Tanken var att prototypen skulle inspirera till matlagning. Vi ville prata framtid utan att måla upp en utopi; lösningarna skulle inte vara omöjliga och inte ligga för långt borta. Det ska bli kul att se vad av det vi arbetade fram som kanske blivit verklighet om åtta år. För mig har det varit roligt, utvecklande och väldigt lärorikt att vara med i den här satsningen, avslutar Ingrid.

Läs mer om Concept Kitchen 2025:
conceptkitchen2025.ideo.london