72 KVADRAT HÅLLBART

Hållbart pilotprojekt

LKFs första tvättmedelsfria tvättstuga

I mitten av oktober stod den klar, LKFs första tvättmedelsfria tvättstuga. Hyresgästerna på Grönegatan/Kattesund kan sedan dess välja mellan att ”tvätta som vanligt” eller att prova att tvätta utan tvättmedel. Projektet kommer att följas noga och utvärderas.

– Vi utvecklar ständigt vårt arbete för att hitta nya smarta lösningar och göra det enklare för våra hyresgäster att bo och leva hållbart. I vår första tvättmedelsfria tvättstuga vill vi testa och utvärdera en hållbar tvättmetod, tillsammans med våra hyresgäster, säger Lena Nordenbro, hållbarhetsansvarig på LKF.

Vid invigningen den 12 oktober hade ett tjugotal hyresgäster samlats i och utanför tvättstugan, för att lyssna till och samtala med representanter från LKF och SWATAB (som levererat filtersystemet som renar vattnet). Många var nyfikna och ville veta mer, medan andra hade ingått i pilotgruppen och redan varit med och provtvättat. Eva Andersson var en av dem:

”Jag hade med mig en vit linneduk, som mina barnbarn hade lämnat Nutellafläckar på. Den blev kritvit efter tvätten och hade inga fläckar kvar efteråt.”

– Jag hade med mig en vit linneduk, som mina barnbarn hade lämnat Nutellafläckar på. Den blev kritvit efter tvätten och hade inga fläckar kvar efteråt. Jag kommer absolut att prova den här tvättstugan; det vore fantastiskt om detta funkar. Då kan vi både spara pengar och även gynna miljön, sa hon och fortsätter:

– Jag tror dock att det finns en viss skepsis bland de som bor här. Jag tror att lukten spelar roll. Många vill att det ska lukta tvättmedel för att det ska kännas att tvätten blivit ren.

Torbjörn Larsson, Bitr fastighetschef på LKF, berättade vid invigningen att han själv inledningsvis varit tveksam till satsningen.

– Vad är detta för stollerier tänkte jag när jag först hörde talas om det. Men efter att jag själv provtvättat släppte mina tvivel. Jag såg med egna ögon att det funkade och tappade verkligen hakan. Då förstod jag att denna metod står sig väl jämfört med andra. Nu känner jag mig glad att vi kan erbjuda våra hyresgäster tvättmedelsfri tvätt, sa han.

Torbjörn konkretiserade och berättade att pilotprojektet kommer att utvärderas. Bland annat kommer energiförbrukningen att mätas, vattenprover att tas och hyresgästerna kommer självklart att få berätta hur de upplever tvättresultatet. Om pilotprojektet slår väl ut kommer metoden att prövas även på nyproduktionsprojektet Xplorion på Brunnshög.

Peter Gradin, som är LKFs områdesvärd för de aktuella husen och tvättstugan, var också med på invigningen. Även han var med och provtvättade i förväg.

– Jag tror på det här och blev imponerad när vi provtvättade. Det är i och för sig inget mirakel, metoden tar inte bort alla fläckar. Men det gör ju inte vanligt tvättmedel heller utan någon form av fläckborttagning, typ galltvål. Dessutom ger metoden flera fördelar: den är bra både för miljön och för att minska kontaktallergi. Den gör det dessutom möjligt att spara pengar för hyresgästerna, eftersom inget tvättmedel behöver köpas in. Vi hoppas också på att kunna förlänga livslängden på våra tvättmaskiner och att vi inte ska behöva göra så mycket service eller underhåll på dem.