72 KVADRAT HÅLLBART: FRITIDSBANKEN

ALLT ÄR GRATIS, ALLA FÅR LÅNA!

Behöver du skridskor eller skidor till familjen eller ska du testa fjällvandring och är osäker på om du kommer att gilla det? På Fritidsbanken i Lund kan du låna sport- och fritidsprylar helt gratis, i två veckor. Som ett bibliotek, fast för prylar.

Det kan låta nästan för bra för att vara sant. Men på Fritidsbanken kan du se dig omkring och låna precis vilka sport- och fritidsprylar du vill. När du hittat vad du söker lämnar du ditt namn och telefon­nummer eller mailadress. Efter 12 dagar kommer en påminnelse om att det snart är dags att lämna tillbaka det du lånat. Svårare än så är det inte.

Behöver du inte låna något utan har garaget eller källaren fullt med urväxta skridskor, skidor eller andra sport- och fritids­saker? Då är du mer än välkommen att skänka det till Fritidsbanken.

För det är det som är hela idén: de saker som inte längre används kan lånas och användas av någon annan. Istället för att ligga och damma kommer saker och ting till användning. Återbruk på högsta nivå, med goda vinster för alla parter.

– Syftet med vår verksamhet är att alla ska få möjlighet att vara med och prova på olika sporter. En familj med många barn ska inte behöva stå över skridskoutflykten för att de inte har skridskor till alla. Då är det bara att komma hit och låna! Eller när klassen ska på utflykt så går det utmärkt att låna en sovsäck hos oss, säger Sebastian Sjöholm, som är verksamhetsledare på Fritidsbanken i Lund.

Tillsammans med Sebastian arbetar ytterligare tre personer på Fritidsbanken i Lund, samtliga anställda av Lunds kommun: Helena Ridegård och Marcus Wanegårdh (båda fritidsledare) och Ellen Isaksson (projektkoordinator). Lokalen hyr de av LKF, på Bank­gatan 4 i centrala Lund.

Att två av kollegorna är fritidsledare är ingen slump. Förhoppningen är nämligen att lokalens övre plan ska kunna användas till olika typer av event, möten och sammankomster. Det är också helt ok att bara titta in en stund och kolla läget.

– Vi hoppas att det ska bli ett ”häng” här hos oss. Vi som jobbar här är vana att umgås med ungdomar. När de ändå är här kanske de får syn på något de blir nyfikna på och får lust att prova. Då är det bara att låna, säger Helena Ridegård.

Sebastian Sjöholm fyller på:

– Fritidsbanken ska inte bara ska vara ett ”låneställe”. Vi vill skapa en mötesplats där vi välkomnar till exempel ungdomar och föreningslivet. Vi kan arrangera föreläsningar eller olika events om till exempel hållbarhet och miljö. Vi vill inte vara snäva; hos oss ska människor kunna mötas och bli inspirerade!

Fritidsbanken vänder sig inte enbart till ungdomar utan till alla, från 0 till 100 år. Det kan lika gärna vara en student som saknar fotbollsskor till kvällens korpmatch som mor- eller farföräldrar som vill låna något till sig själva eller barnbarnen.

Inför invigningen av Fritidsbanken i början av oktober hade de anställda bråda dagar med att samla in prylar och lista dem i en databas, för att göra verksamheten överblickbar och lätthanterlig.

– Inledningsvis hade vi ungefär 1 000 produkter att låna ut, men vi vill komma upp till 3 000 för att kunna underhålla verksamheten. Det som lånats ut mest hittills är skridskor, men inför vintersäsongen tror vi att skidor, pjäxor och annan skidutrustning kommer att efter­frågas, säger Sebastian Sjöholm.

Sebastian har många tankar och idéer inför Fritidsbankens framtid och möjligheter. Både han och de anställda verkar väldigt öppna för att hitta lösningar och få verksamheten att snurra.

– En idé vi har är att det skulle gå att komma in till oss och låna en tränare! Då kan vi höra oss för inom föreningslivet och försöka lösa detta. Vi skulle också kunna hålla introduktionsmöten i hur man åker skateboard eller visa hur andra sporter fungerar, säger Sebastian Sjöholm.

Ellen Isaksson får sista ordet:

– Andra projekt kan dra nytta av oss och vår lokal. Jag tänker mig både projekt för inkludering och projekt för fysisk hälsa bland äldre. Alla är välkomna!

Fakta FRITIDSBANKEN

Fritidsbanken finns på 89 olika platser runt om i Sverige, bland annat på Bankgatan 4 i Lund. Öppettiderna är: tisdag – fredag kl. 12.00 – 18.00 och på lördagar kl. 10.00 – 14.00. Följ dem på Facebook, titta in på
fritidsbanken.se/fritidsbank/lund eller på lund.se/fritidsbankenlund

Har du fritids- och sportprylar som du vill skänka?

Fritidsbanken tar emot sport- och fritidsprylar i alla storlekar, men inte elektronik, leksaker eller träningskläder (med undantag för till exempel judo- och skiddräkter). Lämna dina saker på: Fritidsbanken på Bankgatan 4, alla fritidsgårdar inom Lunds kommun eller på Gastelyckans och Gunnebos återvinningscentraler. På Fritidsbankens hemsida eller på Facebook hittar du öppettider och adresser.

LKF stöttar verksamheten och värderingarna

Fritidsbanken drivs av Lunds kommun och LKF stödjer satsningen genom att sponsra projektet. LKFs medarbetare bidrar genom en egen insamling av sportutrustning.

– Med Fritidsbanken uppnås många viktiga effekter inom hållbarhetsområdet: en mer aktiv fritid för alla, möjligheter till ökad integration samt delning av resurser, vilket bidrar till en minskad miljöbelastning. Vi är stolta över att stötta dem och delar deras hållbara värderingar. Vi på LKF har ju en del egna satsningar i samma anda, till exempel våra bytesrum, säger Fredrik Millertson, vd på LKF.