72 KVADRAT MÖTEN

HITTA DIN VÄNFAMILJ I LUND

Lika delar nyfikenhet, engagemang och öppen­het. Det är det enda som behövs för att bli vänfamilj i Rädda Barnens projekt ”Familj möter familj”. Många nyanlända Lundafamiljer vill träffa just dig för att lära känna sin nya hemstad och skapa nya kontakter.

Rozanna Lundbergh Jensen är projektledare för Rädda Barnens projekt ”Familj möter familj”, som inleddes redan 2015. Då var intresset stort och flera familjer matchades med varandra.

– Integrationen är en minst lika viktig fråga nu som det var för fyra år sedan, om inte viktigare, säger Rozanna Lundbergh Jensen. Vi har flera nyanlända familjer som gärna vill träffa en vänfamilj.

När en intresserad familj eller ensamstående anmält sitt intresse genomförs en kort intervju för att kunna göra en så lyckad matchning som möjligt.

– Efter matchningen träffas familjerna för ett första möte och vi är gärna med som stöd och inspiration. Efter det är det upp till familjerna att bestämma hur och var de ska fortsätta träffas. Kanske på en utflykt i eller runt Lund, över en middag eller bara på en promenad i stan, säger Rozanna Lundbergh Jensen.

All kontakt mellan de förhoppningsvis nyfunna vännerna bygger på eget engagemang men hos Rädda Barnen finns tips och inspiration på aktiviteter.

Nu hoppas Rozanna Lundbergh Jensen att fler Lundabor ska ta chansen att lära känna nya familjer.

– Det finns så många oväntade möten som bara väntar på att ske, så mycket kunskap och nya lärdomar. I mötet med nya människor händer det oväntade saker och jag är övertygad om att det finns många Lundabor som är nyfikna på att lära känna nya människor, avslutar Rozanna Lundbergh Jensen.

För LKF betyder Rädda Barnens arbete mycket, en väg till ett bättre Lund för barnens bästa som självklart stöttas på olika sätt.

– Vi har samarbetat med Rädda Barnen tidigare. Nu fortsätter vi vårt samarbete genom läxhjälpen och ”Familj möter familj”, både ekonomiskt och genom att synas tillsammans på event och träffar, berättar Britta Anfast, bosocial utvecklare på LKF.

I början av nästa år planerar Rädda Barnens lokal­avdelning i Lund att håll en informationsträff om projektet ”Familj möter familj”. Håll utkik på Rädda Barnen Lunds Facebook-sida.

Intresserad redan nu?

Skicka ett mail till: familj.moter.familj@gmail.com

”Det finns så många oväntade möten som bara väntar på att ske, så mycket kunskap och nya lärdomar. I mötet med nya människor händer det oväntade saker”