72 KVADRAT TEMA: MÖTEN

Den 12 oktober bjöds allmänheten in att träffas kring temat återbruk och samvaro. Nu står den öppen igen, dörren till lokalen Fixa Till på Linero – men i helt ny skepnad. Kom och ge avlagda kläder nytt ett liv, måla om de skavda köksstolarna och träffa grannar över en kopp kaffe.

Inspirationen får omedelbar fart i Fixa Tills lokaler. Här finns snickarverkstad, målarrum, symaskiner och pysselmaterial i mängder. I fönstret står stora konservburkar som fått nytt liv som krukor och på det temat bjuds invigningsbesökare att själva förvandla glas- och konservburkar till personliga inredningsdetaljer.

– Vi behöver den här sortens mötesplatser, där vi möts kring återbruk och hållbarhet, säger Cecilia Karlsson, en av Fontänhusets projektledare på Fixa Till.

Nya möten

Kring det stora bordet sitter kreatörerna på rad. Elzbieta Jakubiec bor på Linero och hoppas att Fixa Till ska bli en välbesökt mötes­plats på området.

– Jag hoppas att alla generationer hittar hit och att jag får träffa nya människor. De har redan ett schema med spännande workshops och jag har förslag på fler.

Johanna Hoogendoorn Hennum har redan varit på en workshop och fått sina köksknivar slipade och hon tänker komma tillbaka.

– Man behöver ju inte ha något att fixa till för att komma hit. Det går lika bra att komma och snacka över en fika och umgås, det blir en plats för alla.

Gammalt blir nytt

Fixa Till är ett samverkansprojekt mellan Lunds renhållningsverk, LKF, Emmaus Lund, Arbetscentrum, Lunds Fontänhus och föreningen RSMH*. Verksamheten drivs av medlemmar i de tre senare föreningarna, tillsammans med handledare från respektive verksamhet. Fixa Till blir en plats som bryter isolering genom meningsfullt arbete och möten med Linerobor. I verkstaden blir gammalt till nytt av saker från Emmaus Lund, saker som sedan säljs på plats eller i Emmaus butik.

Fyra dagar i veckan är verksamheten öppen för allmänheten. Så ta med den trasiga stolen eller de slitna jeansen och ge dem nytt liv tillsammans med andra. Under hösten har det arrangerats sex workshops med återbruk och hållbarhet som röd tråd och dessa fortsätter till våren.

Kvartersnära återbruk

LKF:s engagemang i Fixa Till är en naturlig följd av de senaste årens satsningar på mötesplatser på Linero, mötesplatser som skapar trygghet och trivsel.

– Vi vill självklart bidra genom att skapa platser för fysiska möten mellan människor, för ett tryggt och hållbart Linero. Fixa Till är en plats för kvartersnära återbruk som dessutom bidrar till meningsfull rehabilitering och sysselsättning. Vi är övertygade om att en plats att träffas på skapar trivsel och gemen­skap som är viktigt för ett tryggt boende, säger LKFs vice vd Gunilla Flygare.

Läs mer:

www.fixatill.se finns program och öppet­tider för återbruksverkstaden på Linero.

*Riksförbundet för social och mental hälsa