72 KVADRAT TEMA: MÖTEN
EOS Cares
”NÅGON MÅSTE RÄCKA UPP HANDEN”
I samband med flyktingströmmarna 2015 behövde samhället kraftsamla för att ta hand om människor som kom till Sverige. Inte minst stod ideella krafter för viktiga insatser, en av dem var basketklubben IK Eos.
– Någon måste våga räcka upp handen och fundera på vad vi kan göra, och det gjorde Eos, säger Axel Wallin, projektkoordinator för en stor social verksamhet som idag går under namnet Eos Cares.
Under åren har Eos Cares aktiviteter samlat tusentals människor, såväl svenskar som nyanlända. Men det började så klart i mindre skala.
– Vår första idé 2015 var ett språkcafé och ett basketlag för ensamkommande flyktingungdomar, inom ramen för vår ordinarie verksamhet och som ett led i att få fler ungdomar att spela basket, berättar Axel Wallin.
Men så växte engagemanget mer än vad man kunde föreställa sig. I januari 2016
bildades Eos Cares, föreningens program för all integrationsverksamhet och idag engagerar Eos Cares hundratals personer – varje vecka.
– Vi växte fort med fler caféer och fler sociala aktiviteter på områden som inte alls hade med basket att göra, fortsätter Axel Wallin.
Vi ordnade utflykter, startade en öppen förskola och höll hemspråksgrupper bland annat. Vi äger ju vår anläggning Eos-hallen och såg att vi kunde använda den för lokalsamhället i stort och det fortsätter vi göra.
Idag har Eos Cares verksamheter på flera ställen än i den egna hallen, som blivit ett allaktivitetshus med brett program innehållande såväl matlagning som öppen förskola. Tre dagar i veckan ordnas språkcafé, två i Eos-hallen, och ett på Stadsbiblioteket. Nysatsningen ”Hemmaplan” på Klostergården ger områdets unga möjlighet att träna basket gratis, med förhoppningen att i framtiden kunna knoppa av en egen förening i området.
Att det sociala, inkluderande arbetet är viktigt för Eos råder det ingen tvekan om och tack vare ett Vinnova-projekt* i samarbete med bland annat LKF och Skånes Basketbollförbund ska det goda arbetet nu spridas.

– Vi har skapat en modell för hur ideella verksamheter kan bli en viktig aktör och naturlig samarbetspartner för offentliga och privata
aktörer. Idag har vi en stark roll i civilsamhället, med ett brett nätverk som utvecklar nya projekt tillsammans med andra. Integration ligger i linje med våra och andra föreningars värderingar och ger både oss och de som kommer till oss en möjlighet att växa och utvecklas, säger Axel Wallin.
För LKF, som är en av tre parter i Vinnova-projektet, är samarbetet en naturlig del av arbetet med att bygga ett hållbart och inkluderande Lund.
– Föreningslivet är en viktig del i integrationsarbetet och något vi självklart vill stötta. Med våra kontakter i bostadsområdena kan vi visa andra bostadsbolag vilka styrkor det finns i samarbeten med föreningslivet, säger Britta Anfast, bosocial utvecklare på LKF.
Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet. Projektet som koordineras av Eos Cares pågår till och 2021. Huvudparter är, förutom Eos Cares, LKF och Skånes Basketbollförbund.

– Vår första idé 2015 var ett språkcafé och ett basketlag för ensamkommande flyktingungdomar, inom ramen för vår ordinarie verksamhet och som ett led i att få fler ungdomar att spela basket, berättar Axel Wallin.
Lär känna ett nytt språk
och nya vänner
Lördag eftermiddag i Eoshallen på Arkivgatan. På utsidan vilar lugnet, men väl över tröskeln är det aktivitet överallt. På basketplanen spelar klubbens damlag inför en entusiastisk publik, som hos vilken idrottsförening som helst. Men här slutar nog de flesta likheter.
Det är lite som att göra en jorden runt-resa på ett par minuter. I ett rum invid receptionen står fika framdukat och det småpratas på spanska, arabiska och kinesiska i små grupper kring borden. Eos Cares har ett av veckans tre språkcaféer för alla som vill förbättra sitt språk – oavsett om det är svenska, arabiska eller något annat språk.
Oväntade möten
– Vi är en plats för alla, oavsett kunskap. Svenska är basen men här finns många språk att välja mellan, berättar Yaman Alloush som tillsammans med ytterligare tre värdar välkomnar till lördagens välbesökta språkcafé.
På andra våningen är det varmt och det börjar bli ont om sittplatser i rummet där det bara pratas svenska. Nya och gamla vänner möts, skratt och igenkänning. På borden ligger material för dem som vill ha ett ämne att utgå ifrån, ett spel som kan få fart på diskussionerna. Vi ett stort långbord sitter gruppen som nyligen tagit de första stegen i ett nytt språk, vid de två andra har de pratsugna besökarna kommit lite längre.
Lena Brundenius är en av Eos Cares volontärer. Runt henne är alla stolar upptagna bordet är fullt av tidningsklipp och små kort med svenska ord. Egentligen kom Lena till Eoshallen av helt andra skäl från början.
– Jag ville själv lära mig arabiska men upptäckte att det var fler som ville lära sig svenska och behövde det mer än jag behövde träna arabiska, berättar Lena Brundenius.
– Jag träffar så många trevliga och intressanta människor här och får ta del av fantastiska berättelser som jag nog aldrig skulle fått annars, förklarar Lena Brundenius sitt engagemang i språkcaféet.
Praktisk integration
Gruppen fortsätter att prata och anteckna. Veckans nyheter från Lenas tidningsklipp kommer upp till diskussion med ord som ”kostnadsberäkning”– vad betyder det egentligen och hur används det?
Ahmad plockar upp ett kort med ett ord som ska beskrivas. Ordet ”linjal” står det och Ahmad beskriver med egna ord hur den används och ser ut och snart har gruppen prickat rätt.
Bortom Lenas bord sitter de som kommit längst med sitt nya språk, den avancerade gruppen. Här är Ryssland, Iran och Sverige närmaste grannar. Hassan Safari från Iran har varit i Sverige i fyra år. För honom är språkcaféet mer än att bara en möjlighet att vässa språket.
– Jag möter vänner, lär känna nya personer och ett nytt land samtidigt, säger Hassan Safari.
Ksenia Kalmykova är från Ryssland och studerar svenska samtidigt som hon arbetar som barnskötare.
– Det är så roligt att komma hit. Jag får träffa er och prata svenska.
Henrik Urban är svensk volontär och ser sin insats som självklar:
– Att vara här är integration i sin mest praktiska form helt enkelt. Jag träffar nya människor, får en inblick i andra kulturer – mycket bättre än att maratontitta på tv, konstaterar Henrik Urban och återgår till att prata film med Ksenia och Hassan.
Eos driver språkcaféer tre dagar i veckan, med lite olika inriktning. Lördagscaféerna på Eos-hallen erbjuder flera språk medan det dagtid på onsdagar riktar in sig på svenska, men med en ny avdelning för franska. På måndagar arrangeras Kulturbro – ett kulturutbyte på svenska på Stadsbiblioteket. På söndagar arrangeras hemspråksundervisning för barn mellan 6 och 13 år tillsammans med föräldrar.
Läs mer om Eos språkcaféer och aktiviteter som matlagning och fritidsklubb på eoscares.se


”Jag träffar så många trevliga och intressanta människor här och får ta del av fantastiska berättelser som jag nog aldrig skulle fått annars”

DRIBBLA
DRIBBLA!
”Dribbla, dribbla! Har man inte blivit av med bollen har man inte försökt tillräckligt många gånger.”
Baskettränaren Irene Otamiri från Eos peppar ett femtontal flickor och pojkar i åldern 10-12 år att dribbla basketbollen baklänges över golvet i idrottshallen på Klostergårdsskolan.
Det är andra torsdagen som basketklubben Eos bjuder in till gratis prova på-verksamhet för områdets unga.
Irene Otamiri busvisslar och aktiviteten stannar upp. Det ska skjutas skott mot fotbollsmålen – något enklare än att pricka den lilla basketkorgen högt upp på väggen.
– Nu kör vi!
Med på planen är också basketproffset Andrew Lundstrom som spelar i Eos A-lag. De unga basketspelarna imponeras av hans pricksäkerhet och passar på att få tips inför den avslutande matchen.
10-åriga Riham torkar svetten ur pannan och konstaterar leende att basket är kul.
– Kul men svårt! Det svåraste är att göra mål baklänges, konstaterar Riham.
Kimo är 11 år och blev också sugen på att testa en ny bollsport, efter tips från skolans lärare.
– Det är roligare än jag trodde. Jag har gjort många mål idag faktiskt.
Torsdagskvällarna på Klostergården är ännu ett av Eos Cares många sociala samverkansprojekt. Tillsammans med kommunen, Rädda barnen och kyrkan erbjuder man barn och vuxna i området ett utbud av aktiviteter mellan klockan 16 och 18. Här erbjuds språkcafé för vuxna och större barn kan gå till idrottshallen och träna basket med Irene och Andrew. För familjer med små barn finns sångstund i kyrkan och sagoläsning på biblioteket.
Läs mer om programmet på eoscares.se


Tränaren Irene Otamiri och basketproffset Andrew Lundstrom inspirerar barnen.

NU KÖR VI!
