72 KVADRAT REPORTAGE
Följ med till Genarp, ett samhälle med cirka 3 000 invånare i Lunds östra utkanter. En lugn bykänsla och närhet till naturen hör till ortens fördelar, medan ett mer levande centrum nämns bland nackdelarna. LKF har 124 marklägenheter i Genarp och planerar att inom kort börja bygga ytterligare 27.
– Här är lugnt och skönt och nära till naturen. Många verkar trivas, för vi har inte så stor omflyttning i Genarp. Vi har i snitt en till två flyttar i månaden här, säger Dave Nordahl, LKFs områdesvärd i Genarp.
Hans kollegor Bengt Hansson och Mikael Andersson håller med, när vi träffas en regnig fredag i oktober. Mikael har arbetat inom LKF i 35 år. Bengt har arbetat sju år hos LKF och bor i Genarp. Båda två är fastighetsarbetare.
Bengt och Mikael delar sin arbetstid mellan Genarp och Veberöd och har bland annat soprundor, kontroll av belysning, rabatter och gräsmattor samt lövinsamling på sin att-göra-lista. Dave utgår från områdeskontoret i Dalby, men dyker med jämna mellanrum upp i Genarp även han.
– Det bästa med jobbet är att få vara ute mycket i områdena och att träffa folk.
Arbetet är fritt och vi planerar själva vår tid; det är skönt, säger Mikael Andersson.
I Genarps centrum finns bland annat två matvaruaffärer, två pizzerior, en tapasbar och ett bibliotek. Bengt och Mikael ger oss också en bild av ett ganska aktivt föreningsliv, för både ung och gammal. De berättar även om Genarpsbadet; en utomhusbassäng som lockar många besökare sommartid.
För att ta reda på lite mer om livet i byn knackar vi på hos Inger och Urban Söderberg, på Vasestigen 8. De har bott i Genarp sedan 1970, men bara tre år i sin marklägenhet hos LKF.
– Vi lydde barnen, som rådde oss att sälja huset och flytta. Vi är nöjda och trivs jättebra! I huset där vi bodde innan blev det jobbigt att ta sig fram i trapporna och vi hade en tomt på över 1000 kvadratmeter, säger Inger.
Urbans syster bodde i Genarp före dem och var en av anledningarna till att de valde att flytta hit.
– Vi var ofta hos dem och hälsade på och tyckte området var trevligt. Det hus vi flyttade till 1970 var då helt nytt och låg precis tvärs över gatan från där vi bor nu. Här på Vasestigen fanns det på den tiden bara åkrar och ängar, där våra barn lekte, berättar Inger.
– Vi har fin sammanhållning inom området, utan att springa ned dörrarna hos varandra; alla är hänsynsfulla, säger Urban och Inger håller med.
Vilken är den största fördelen med att bo i hyreslägenhet jämfört med att bo i eget hus?
– Så fort något inte funkar så är det bara att ringa! LKF ger bra service. Nu ska snart alla fönster bytas i området, vilket känns bra. Husen är 40 år gamla, så det är dags, säger Urban.
Är det något ni saknar?
– Vi saknar att en toalett till. Och det hade också varit bra att kunna ringa någon när vi till exempel behöver hjälp med att byta lampor, säger Inger.
Och vad saknar ni i Genarp?
– Centrum är lite tråkigt, det hade behövts göras vid. Vi saknar också ett apotek, säger de.
Urban var i yngre dagar en mycket aktiv föreningsmänniska och var bland annat med och startade Genarps Jazzfest. Han var också engagerad i Lions, som tillsammans med Byalaget arrangerar Genarpsdagarna, som fortfarande äger rum varje sommar.
Eftersom Inger och Urban bott i Genarp i snart 50 år cirklar samtalet mycket kring Genarp förr och nu. Vad som fanns då och hur det ser ut i dag. Liksom i många andra mindre orter har antalet butiker minskat över tid.
En annan person som vet att berätta om samma utveckling är byns järnhandlare, Bo Åkesson, som i snart femtio år har drivit sin affär på Bygatan. Nu har han bara öppet två dagar i veckan och försöker avveckla verksamheten. Även han minns tillbaka till en tid då det fanns ett tjugotal butiker samt bank- och postkontor i Genarp.
Hans järnaffär var ursprungligen mer av en byggmarknad, medan Bo i dag säljer mest tillbehör. Att kliva in hans butik är att flyttas tillbaka i tiden. Även Bo håller med om att det är tryggheten, lugnet och närheten till naturen som är Genarps största fördelar.
Innan vi lämnar Genarp ägnar vi en liten stund åt två av byns mer kända kulturpersonligheter: dramatikern och regissören Lars Norén samt organisten, pianisten och kompositören Karl-Erik Welin.
Järnhandlar-Bo pekar ut genom sin dörr bort mot en stor gul byggnad, inte långt från hans butik. Den ganska slitna byggnaden, som i dag rymmer en pizzeria och några lägenheter, var en gång ett hotell. Hit flyttade Lars Norén 1950, som sexåring, när hans pappa blev källarmästare på hotellet. En miljö som han senare kom att beskriva i de självbiografiska pjäserna ”Natten är dagens mor” och ”Kaos är granne med Gud”.
Och en bit bort, på kyrkogården, hittar vi Karl-Erik Welins gravsten. Han växte upp i Genarp och hade hela världen som sitt arbetsfält. Ett av hans mer omtalade framträdanden ägde rum på Moderna Museet i Stockholm 1964, där han angrep ett piano med en motorsåg. Trots att han fick ett sår i benet fullföljde han föreställningen, blödande.
Vi lämnar bykärnan bakom oss för ett sista stopp vid Ekevallen, ett av byns friluftsområden. Anslagstavlan skvallrar om en mängd aktiviteter för både stora och små, fyrbenta som tvåbenta, vandrare som cyklister. Vi njuter vi av höstens färger en stund och ser människor vandra i väg med stavar och ryggsäckar. Suset av höstlöv och vattnets porlande avslutar vårt besök i Genarp.
LKF bygger nytt i Genarp
kvarteret Kuylenstjerna
I början av 2020 går startskottet för LKFs bygge av 27 marklägenheter i kvarteret Kuylenstierna. Området ligger mellan Genvägen och Genarps kyrka. Inflyttning är planerad till 2021.
Husen som byggs är Kombohus Småhus, inköpta genom ett ramavtal som bransch- och intresseorganisationen Sveriges Allmännytta tecknat. Avtalet gör det möjligt för alla allmännyttiga bostadsföretag att köpa dessa hus till ett färdigförhandlat pris, via ramavtal med tre underleverantörer. Kvarteret Kuylenstjerna kommer att produceras av Götenehus.
– Husen kommer att produceras i en fabrik i Götene och sedan monteras ihop på plats i Genarp. Det innebär att husbygget kan pågå oberoende av väder, vilket gör tidsplaneringen säkrare. Vi söker alltid efter kostnadseffektiva lösningar och kände att dessa hus passade oss väl, säger Fredrik Altin, projektledare för bygget på LKF.
Husen är traditionellt utformade med sparsmakade ljusa träfasader. Alla hus har en egen terrass. Området kommer att bestå av 13 stycken tvåor, 10 treor och 4 fyror och variera i storlek från 59 till 86 kvadratmeter. Lägenheterna har öppen planlösning mellan kök och vardagsrum, där stora fönsterpartier skapar rymd och ljus.