LKF bildas LKF 75 år – en resa i tid och rum

Tre snabba frågor till Mårten Belin

Arkitekt som samarbetat med LKF i flera projekt, bland annat Linero.

En leende Mårten Belin tittar in i kameran. I bakgrunden syns bostadshus i oskärpa. Mårten har på sig en brosch med logotypen för ”här!”.

Beskriv läget i Sverige efter andra världskriget!

– Många ville ta tillvara att vi ”klarat oss väl under kriget”. Det handlade till exempel om att värna om folkhemmet och spinna vidare på det funktionalistiska idéerna från 1930-talet, där människans behov av ljus och luft stod i centrum. Sverige blev faktiskt lite av ett föregångsland i Västeuropa i den här utvecklingen. Men även om det handlade om modernisering så bodde fortfarande de flesta smått och sparsamt. Köken blev dock aningen större än de var på 1930-talet, med mer plats för umgänge.

Något annat som skiljer bostäderna före och efter kriget?

– Det blev en helt annan standard på byggandet efter kriget. Kök och badrum fick rinnande vatten, med både kallt och varmt vatten. Men ytorna var fortfarande små och bostäderna effektiva. Det var inget överflöd av vare sig material eller pengar efter kriget, så det gällde att hålla igen.

Finns det några likheter mellan dagens bostäder och 1940-talets?

– Många av de boendekvaliteter som lyfts fram i dag påminner om hur människor bodde och levde på 1940-talet. När vi i dag behöver hushålla med våra resurser av exempelvis klimat-, inkomst- eller jämlikhetsskäl, så går man tillbaka till de krav som rådde på 1940-talet. Bland annat har bostadsytorna krympt i dag, efter att ha nått sitt max på 1990-talet. Bostäderna är mindre och mer effektiva igen. På senare tid har ju många också börjat att dela funktioner, som tvättstugor, cykelrum och gemensamhetslokaler.

Två svartvita fotografier: 1. En kvinna ser ut att instruera hur en hushållsmaskin fungerar för ett barn som själv får testa. 2. Människor, cyklas och bilar som rör sig i en gammal stadsmiljö i stan i Lund, årtal okänt.
Svartvit porträttbild av en äldre kvinna i hemmamiljö, hon ser ut att sitta vid ett köksbord med gardin i bakgrunden.

Från Hildas barndomsminnen till Elsas fotbollsdrömmar

Vi på LKF är med hela vägen. På 50-talet när Hilda spelade brädspel med kompisarna i det nya stora köket. I dag när vi stöttar Elsas fotbollsklubb som får henne att växa både i gemenskapen och som fotbollsspelare. Vi bryr oss, på riktigt, och tänker fortsätta med det.

Fartfylld bild från en fotbollsmatch där tjejer i yngre tonåren är mitt i spelet om bollen.