FÅGELHUNDEN LKF 75 ÅR – en resa i tid och rum

Bild som visar ingången till ett av enplanshusen på Fågelhunden. Ingången är omgiven av buskar och träd.

Här har de trivts sedan 1970-talet

Tommy och Yvonne flyttade in i sin trea på Fågelhunden för nästan exakt två år sedan. Till Veberöd kom de dock redan på 1970-talet, eftersom villorna var mer prisvärda här än i Lund. De har trivts bra sedan dess och valde därför att bo kvar när det var dags att sälja huset.

På frågan hur det kändes när de flyttade till Veberöd första gången, svarar de samstämmigt:

– Det var kanon!

Tommy började sin karriär som snickare, skolade sedan om sig till programmerare och jobbade därefter på Lunds universitet. Han har alltid pendlat med buss från Veberöd till Lund, vilket har fungerat bra. Yvonne har jobbat på ålderdomshemmet i byn och haft nära till jobbet.

Parets barn och barnbarn har även de valt att bo kvar i Veberöd.

Bor nära familjen

– Vi tycker om att bo nära familjen. De hjälper oss och vi hjälper dem. Att sälja villan och bo i hyresrätt gjorde att vi har möjlighet att hjälpa dem med vissa inköp, som de kanske inte kan ta nu som unga, säger Yvonne.

Tommy och Yvonne gillar gemenskapen och bykänslan som finns i Veberöd. Något de däremot tycker är tråkigt är att en del butiker och verksamheter har stängts under åren. När samhället nu växer hoppas de på bättre tillgång till tandläkare, vårdcentral och barnavårdscentral. En ny stor skola har byggts, vilket de uppskattar.

– Vi gillar också att det ordnas en del i byn. Här finns bland annat ett sommarkafé och ett gym som skapar gemenskap. Och jag spelar biljard med Veberöds biljardklubb, säger Tommy.

Sitter ofta på verandan

Tommy och Yvonne bor i ett gavelradhus i ett plan, på 78 kvadratmeter. Att bo på hörnet ger dem tillgång till trädgård i tre väderstreck. Det gillar Yvonne, som är mycket intresserad av odling. Paret sitter ofta på verandan vid husets entré, som blivit lite av en favoritplats. Här är det svalt i skuggan även en varm och solig sommardag. De uppskattar också att grannbarnen hälsar glatt när de går förbi.

– Men det är både för- och nackdelar med att bo på hörnan, för här kör en del bilar förbi, säger Yvonne.

Efter att de lämnat villan trivs de dock utmärkt med hyreslägenhetens bekvämlighet.

– Vi är så nöjda med all personal som vi varit i kontakt med på LKF. Vi blir alltid trevligt bemötta och får bra hjälp, avslutar Tommy.

Bild som visar Tommy när han sitter i skuggan, omgiven av blommor på sin veranda.
Bild som visar Yvonne i en korgstol på uteplatsen. I bakgrunden syns tomatodlingar och blommor.
Svartvitt fotografi på en kvinna som slänger en avfallspåse i ett sopnedkast i trapphuset.

Från blandade sopor till underjordiska källsorteringssystem

Vi på LKF är ständigt med på den hållbara resan! Från tiden med gemensamma sopnedkast, till dagens avancerade källsorteringssystem under jord. Vi vill erbjuda klimatsmarta hem med minimal påverkan på miljön – och maximal komfort för hyresgästerna.

Bild som visar när en person kastar en matavfallspåse vid en UWS-station utomhus.