LKF BILDAS LKF 75 ÅR en resa i tid och rum

Pilelyckan – med plats för gemenskap och samvaro

In orkester med tre deltagare är utklädda till insikter och spelar för en publik med vuxna och barn. Konserten spelar på en gräsyta framför ett av hyreshusen på Väster.

Pilelyckan, Väster

Pilelyckan på Väster var det första område LKF byggde efter bildandet 1947. Området ligger längs Trollebergsvägen och består i en första etapp av åtta trevåningshus med totalt 112 lägenheter. Pilelyckan började byggas för låginkomsttagare men anpassades senare efter marknaden. Typiskt för Pilelyckans arkitektur var att kök och badrum var små men praktiska. Etapp 2 bestod av 175 lägenheter i kvarteret Stenmästaren.

Bild på bostadshus på Pilelyckan. Huset är byggt i tidstypiskt rött tegel, tre våningar och med enkla fönster utan spröjs. Framför huset finns cykelställ, belysning, gräsmatta och träd.

Eva Andersson

Utanför porten på Folkparksvägen 2 på Pilelyckan har Eva Andersson skapat en grön oas. Här blommar magnifik hortensia, några solrosor sträcker sig mot solen och rosorna visar sin sista blomning för året. Här har Eva arbetat och bott ända sedan 1963 när hon började som hembiträde i samma hus som hon sedan flyttade in i.

Eva flyttade till Skåne från Stockholm som 16-åring och började sitt arbete som hembiträde. De första åren på Pilelyckan bodde hon inneboende hos familjen hon arbetade hos. Men 1975 fick hon en egen tvårummare och sju år senare flyttade hon med nybildad familj till fyrarummaren hon fortfarande bor i. Sedan dess har gemenskapen och trivseln i området fått henne att stanna.

– Omflyttningen har ökat i området men jag trivs verkligen här på Pilelyckan, säger Eva medan hon pysslar om växterna som omger trevåningshuset.

Utanför entréerna blommar det nämligen i alla regnbågens färger och i ett förråd bredvid porten har Eva sina trädgårdsredskap.

– Det är roligt att ha något att engagera sig i.

Och engagemanget i området har hon alltid haft.

– Den lokala hyresgästföreningen har ordnat många gemensamma aktiviteter förr. Jag fortsätter ta hand om blommorna och det vet jag att alla uppskattar.

– Det bästa med Pilelyckan är att det inte är så tätt mellan husen, det är grönt och trevligt och man känner sig hemma helt enkelt, säger Eva.

En bild som visar en leende dam som håller i ett trädgårdsredskap. Solen skiner och hon har ett linne på sig. Bilden är tagen i en lummig utemiljö.
Bilden visar ett äldre par som skrattande håller om varandra. De är klädda i sommarkläder och i bakgrunden syns fasaden ingången till ett bostadshus i tegel.

”Här ska vi stanna, vi flyttar aldrig härifrån.”

Sonja och Kjell Persson

– När vi flyttade in i vår trea på Pilelyckan kände vi direkt att här ska vi stanna, vi flyttar aldrig härifrån.

Det säger Sonja och Kjell Persson som i år har kallat Pilelyckan för hemma i 53 år. Flytten 1969 var ett stort steg, berättar Sonja.

– Vi bodde omodernt i en etta på Stora Tomegatan, utan toalett och badrum i lägenheten och ganska trångt. Vi sov i en bäddsoffa i köket. Så det var ju helt underbart att komma till Pilelyckan i en modern tvårummare, säger Sonja.

Under några år sneglade Kjell och Sonja sedan längtansfullt mot huset rakt över gatan. Där fanns de lite större lägenheterna som de stod i kö för när familjen nu blivit större med första barnet.

Så en dag var det dags: En trerummare med kammare mellan kök och vardagsrum blev ledig och den inte alltför långa flytten gick till lägenheten där de vill stanna.

– Det var helt fantastiskt, äntligen var det vår tur – nu hade vi verkligen hittat hem, säger Kjell som berättar att tre rum och kök och den lilla kammaren var alldeles lagom för familjen som snart bestod av fyra personer.

Och kärleken till Pilelyckan består. Sonja och Kjell har bara positiva saker att berätta, från både 1970-talet och Pilelyckan av i dag. Gemenskap, trivsel och trygghet är ord som återkommer, även om området förändrats under åren.

– När vi flyttade hit var det många barnfamiljer som bodde här och alltid barn på gården. Det är annorlunda nu, inte alls så många barn som förr, säger Sonja.

– Det har alltid känts tryggt här och vi kan inte bo bättre, även om vi inte har den modernaste lägenheten. Men vi har allt vi kan önska, avslutar Sonja.