LINERO LKF 75 ÅR – en resa i tid och rum

”Trygghet handlar om att känna sin granne och sitt område.”

Miljonprogrammet. För många leder tankarna till grå betong och storskalighet under 1970-talets stora byggsatsning. Ett av miljonprogrammets områden är Linero som i dag lämnat 1960-talets gråskala bakom sig. Grönskan har fått ta sin plats, liksom ny arkitektur och satsningar på social hållbarhet.

Kundförvaltare Rickard Nilsson hejar på de flesta som passerar över torget. Han är ett bekant ansikte efter snart 25 år i området, med undantag för några år på Östra Torn. Vi tar en promenad i området som på kort tid växte fram när bostadsbristen skulle byggas bort under tidigt 1970-tal. Lägenheterna i kvarteren Havamal och Eddan var standardiserade, liksom fasaderna och de gemensamma ytorna kring husen. Gräs, blommor och träd gavs inte mycket plats – betong var ordet på modet på den tiden.

Rejäl ansiktslyftning

Men när vi nu tar en tur kring 1970-talshusen ser det helt annorlunda ut. De stenlagda ytorna är betydligt färre när grönskan fått ta plats.

– Det tog 20 år innan man förstod att gröna ytor är viktiga för trivseln och tryggheten. Dessutom får gemensamma grönytor fler att mötas och umgås, säger Rickard och visar hur en av gårdarna fått en gemensam grill med sittplatser.

Att förvalta och utveckla Linero har varit ett stort arbete de senaste åren. Mellan 2015 och 2021 genomfördes ett omfattande renoveringsarbete och alla lägenheter fick nya badrum i samband med stambyten. Utemiljön har också utvecklats.

Rickard visar också hur entréerna fått port­telefon och öppnas med personlig tagg, nya postboxar är monterade innanför porten och alla har fått nya lägenhetsdörrar.

Vi har också fräschat upp och satt ny belysning i alla källare och tvättstugor, berättar han och pekar ut ett av de nya cykelförråden på gården.

– Det var tidigare ett miljöhus, nu är det ett låst cykelförråd där det också finns cykelpump och lite enklare verktyg för den som vill fixa med sin cykel själv.

Kundförvaltare Rickard tillsammans med en kollega vid Linero Torg.
Kundförvaltare Rickard tillsammans med en kollega vid Linero Torg.

Trygghet och trivsel ökar

Men nymålade väggar, fräscha badrum och grönska är inte hela lösningen för ett bostadsområde. För att trivsel och trygghet ska öka behövs också sociala insatser och där har en hel del hänt på Linero.

– Trygghet handlar dels om att vi förbättrat belysning och röjt upp bland träd och sly. Men det handlar också om att känna sin granne och sitt område, konstaterar Rickard och lyfter bland annat torgets utveckling.

– Torget har blivit en samlingspunkt och det är roligt att lokalerna är fyllda med verksamheter. Det ger liv och rörelse. Och trygghet.

Den senaste trygghetsmätningen visar ljusare siffror för Linero. Det syns också i omflyttningsstatistiken som nästan halverats i området de senaste åren.

– Linero har en blandad befolkning, både unga och gamla, små hushåll och barnfamiljer. Många äldre bor kvar och har faktiskt bott här sedan området var nytt. Vi ser också att unga som växt upp här faktiskt kommer tillbaka som vuxna, avslutar Rickard.

En bild som visar bostadshus i betong, husen är omgivna av grönytor och träd. Hustaken täcks av solceller.
Bilden visar en entré till ett bostadshus i betong. Entrén är klädd med gröna dekorativa plattor.

”De man känner sedan länge har blivit lite som en familj.”

Tamarat Welde

Redan på långt håll hörs det att det är fest på Linero – äntligen! Musik, skratt, mingel och leenden, allt som hör en festival till. Och grannar som möts.

Den svenska sommaren visar sig från sin allra bästa sida och det går inte ta att ta miste på festivalglädjen på torget. Ansiktsmålning, under­hållning, loppis, hoppborg och spontanbasket. Och så samtal med grannarna över en fika.

– Det här skulle vi haft varje vecka, utbrister Karin Hultman spontant där hon sitter i skuggan tillsammans med grannar och vänner.

Som en stor familj

Karin har bott i samma lägenhet på Linero i imponerande 42 år. Och hon trivs.

– Jag har alltid trivts här på Linero men nu för tiden är det ännu bättre, när det blivit renoverat och så fint på området, säger hon och grannarna håller med.

– Det har alltid varit bra, det är lugnt här, säger Irene Ringsten som är på festivalen med maken Bertil. Bra grannar är viktigt och det har vi verkligen.

Tillsammans med Sven-Arne Håkansson har de precis gjort en insats för utemiljön på Linero: Satt ett nytt körsbärsträd.

– Sven-Arne och Bertil fick hjälpa till och gräva, jag och Irene satte ner trädet, säger Karin nöjt. Tamrat Welde har bott på Linero sedan 1986 och har inga planer på att lämna området.

– Jag trivs med både människor och med miljön här. De man känner sedan länge har blivit lite som en familj, säger han men tycker att kontakten mellan grannar var bättre förr.

– Det är tryggt att känna sin granne.

Närbild på en glad hyresgäst som befinner sig vid Linero Torg. Bilden är tagen en solig dag mitt i sommaren.
Bild på Sven-Arne Håkansson, ett somrigt Linero Torg syns i bakgrunden.
Bild på Irene och Bertil Ringsten när de skrattar tillsammans, ett somrigt Linero Torg syns i bakgrunden

Att känna sin historia

Hjärtat klappar kanske lite extra för Linero hos Björn-Anders Larsson. Han är en eldsjäl i föreningen ”På väg mot ett bättre Linero” som genom natur- och kulturvandringar i området vill stärka gemenskapen och stoltheten för sitt område.

– Om man vet mer om sina rötter och sin historia så tar man bättre hand om sitt område. Därför har vi tagit fram en vandringsled som visar områdets kultur, historia och natur, berättar han.

Vad tycker du grannar och gemenskap har för betydelse för ett bostadsområde?

– Det betyder trygghet och att vi ser varandra och bryr oss. Och ur det kommer gemenskap.

Röster om grannar och boende

Vad är viktigt i ett boende för dig?

– Vi har små barn så det är viktigt att det inte är så trafikerat där man vistas med barnen. Och så att det finns lekplatser, grönytor och service. Jag vill gärna bo där det bor många barnfamiljer, då blir gemenskapen större tror jag.

(Marilyn Djane, maken Joe Tabiri och barnen Micah (yngst) och Nicholas.

Vad är det bästa med Linero?

– Det finns mycket att göra och man har många vänner. Alla känner varandra och
ingen är utanför. ( Isabella Pizarro, 13 år)

– Det är grönt och fint här. Man kan träffa vänner och bara gå omkring, det tycker jag om.

(Nabayt Zemichael, 13 år)

Mamma med sin son i famnen i sommarsolen, sonen har en ansiktsmålning på kinden.
Drönarbild över Linero efter att renoveringen är klar.

Linero

”Linero är ett mer genomtänkt miljonprogram än många andra.”

På Linero har LKF värnat om miljonprogrammets kvaliteter och satsat på ökad gemenskap, trygghet och trivsel.

Fakta Linero

Området i östra Lund bebyggdes av LKF under Miljonprogrammet och kallades då för ”den vita staden”. 1969–1972 byggdes 681 lägenheter i 28 identiska huskroppar i kvarteren Havamal och Eddan, hälften av lägenheterna var tvårummare. I likhet med övriga miljonprogramsprojekt i landet, fick grönytor och arkitektur stå tillbaka för betong och likformighet. Under 2015-2018 gjordes stambyten i Eddan och Havamal och i samband med det fick alla lägenheter nya badrum. Förra året avslutades ett omfattande arbete med både inom- och utomhusmiljöer för att öka trivsel och trygghet. 2017 fick torget delvis nytt utseende med tryggare gångstråk, en ny mataffär och flera nya verksamheter och mötesplatser. LKF har utvecklat Linero under åren med ytterligare ca 230 lägenheter i kvarteren Emblas gata (1993), Oden (2014-16) och senast Linero torg (2016).