FÅGELHUNDEN LKF 75 ÅR – en resa i tid och rum
De uppskattar lugnet och bykänslan
Niklas och hans familj flyttade till Veberöd precis före pandemin, i mars 2020. Familjen växte och de letade efter något större, helst ett radhus. Två och ett halvt år senare är de mycket nöjda med sin radhuslägenhet på Fågelhunden och positivt överraskade av Veberöd.
– Här är bilfritt och fina gårdar, där barnen kan leka fritt utan att vi behöver oroa oss. Förskola och skola ligger precis intill och det är nära till naturen och allt vi behöver. Vi tycker också mycket om bykänslan. Alla man möter hälsar, säger Niklas och hans fru Sarah, när vi träffar dem en solig sensommareftermiddag.
Niklas arbetar i Lund och pendlar just nu dit med bil. Han tror dock att han snart kommer att övergå till busspendling, på grund av de höga dieselpriserna.
– När jag närmar mig Veberöd tänker jag: ”skönt, äntligen hemma”, säger han.
Fick kompisar direkt
När vi möter dem står både deras och grannens ytterdörrar öppna. Flera barn leker, cyklar och tumlar runt mellan husen. Niklas och Sarah berättar att barnen fick kompisar direkt när de flyttade in och att leken och umgänget har pågått sedan dess.
– Här är nära till allt, vi har naturen runt huset och Friluftsbadet ligger bara en liten bit bort. Där har vi varit mycket i sommar. Och i byn finns matbutiker, vårdcentral och apotek,
säger Sarah.
Innan familjen flyttade till Veberöd bodde de på Linero i några år, i en trea. När de började leta efter något större insåg de att det var svårt att få ett radhus inne i Lund. När den här radhuslägenheten dök upp i LKFs bostadskö bestämde de sig därför ganska snabbt, något de inte ångrat en sekund.
Familjens lägenhet är 104 kvadratmeter stor, fördelat på två plan. På bottenvåningen finns kök, vardagsrum och badrum medan ovanvåningen rymmer tre sovrum och ett badrum.
– Huset har en jättebra planlösning. Vi tycker inte om öppen planlösning och tycker därför mycket om hur dessa radhus är byggda. Hyran är helt okej och vi gillar att området är lugnt, bilfritt och avskilt. Det gör det väldigt barnvänligt, säger Niklas.
Vad uppskattar ni mest med lägenheten?
– Det är nog att det är så lagom stort. Att vi har en liten trädgård och en altan uppskattar vi också. Storleken på hus och trädgård är precis vad vi hinner sköta om, säger Niklas.
Vilka är för- och nackdelarna med att bo i Veberöd?
– Fördelarna är att här är friskare luft än inne i stan. Här är inte heller så stressigt, stämningen är lugn och avslappnad. Vi gillar bykänslan och hoppas att den kommer att finnas kvar även om det just nu byggs mycket. Det vi hade önskat oss är att kollektivtrafiken hade varit lite snabbare, in till Lund. Och så saknar vi att Folktandvården inte finns här, avslutar de.
”Huset har en jättebra planlösning. Vi tycker inte om öppen planlösning och tycker därför mycket om hur dessa radhus är byggda. Hyran är helt okej och vi gillar att området är lugnt, bilfritt och avskilt. Det gör det väldigt barnvänligt.”
Fågelhunden – familjärt och småskaligt
Efter miljonprogrammet steg intresset för att bo i småhus. Lämpligt nog ökade möjligheten att erbjuda just den typen av bostäder för LKF den 1 januari 1975, när fyra mindre kommuner kom att ingå i Lunds kommun: Södra Sandby, Dalby, Veberöd och Genarp. Kommunsammanslagningen innebar ett tillskott på 400 bostäder för LKF, via de mindre kommunernas allmännyttiga bolag.
LKFs expansion utanför stadsgränsen låg väl i linje med bolagets ambitioner att skapa bilfria, varierade, familjära och småskaliga bostadsområden, med markkontakt. Alltihop i tydlig kontrast till miljonprogrammets ideal.
Utöver de områden som tillfördes LKF vid kommunsammanslagningen byggdes också nya, som Fågelhunden i Veberöd. Radhusen i området stod klara 1991 och är ritade av arkitekten Jan-Christer Ahlbeck. Varje lägenhet har formen av ett hus, med egen entré och tomt. Köket är separat, ganska litet och fristående från vardagsrummet.
1970-talets energikris påverkade hur den här tidens hus ritades och byggdes: fönstren är mindre och väggarna tjockare. De 45 lägenheterna (allt från tvåor till femmor) är fördelade på 13 hus, i ett eller två plan.
I Fågelhunden finns ett tydligt fokus på den gröna miljön och på ytorna mellan husen. Gångstråket som löper genom området ringar in de allmänna grönytorna och lekplatserna.