72 KVADRAT REPORTAGE: LUND GIANTS

 VÄRMANDE

ISTID

Giants2_1600x800

Mörkret har sänkt sig över Lunds ishall och de flesta lundabor kurar inomhus för att undkomma de bitande höstvindarna. Innanför ishallens dörrar är det visserligen minst lika kallt, men det 30-tal ungdomar som tränar ett av veckans fem hockeypass med Lund Giants, har fått upp både värmen och tempot.

Lund Giants är Skånes tredje största ishockey­förening med cirka 500 medlemmar, 350 av dem spelare i alla åldrar. Verksamheten fyller ishallen veckans alla dagar, med verksamhet för såväl fyraåringarna i hockeyskolan till A-lagsträningar och matcher.

Niclas Kronroth har många puckar i luften; ideell tränare, verksamhetsutvecklare och anställd på klubbens kansli. Han berättar om ett ständigt växande intresse för ishockey, där flera årskullar nu har fler än ett lag på isen.

– 2009 såg vi ett stort uppsving för ishockeyn och idag har vi så mycket verksamhet att vi får lägga hemmamatcherna på andra ställen. Mycket av det lyftet beror nog på att vi fick möjlighet att köpa in låneutrustning för dem som vill prova, tack vare sponsring från bland annat LKF, säger Niclas Kronroth.

Med blossande kinder efter en tuff tempo­träning kommer 13-åriga Agnes Waidringer ut från omklädningsrummet. Sina första skridskor snörade hon på sig redan som 2,5-åring och de senaste åren är Lund Giants hennes hemmaklubb. Med imponerande precision och fart har hon klarat av dagens träning, precis som alla andra vardagar. Som publik är det svårt att hänga med när de nyblivna tonåringarna far fram på isen.

– Jag tränar alla vardagar i veckan. Jag har idrottsprofil i skolan också, så två dagar i veckan tränar jag innan skolan, berättar Agnes Waidringer.

Att det är fullt fokus på ishockeyn råder det ingen tvekan om.

– Det är jätteroligt med ishockey! Det är en tuff sport med mycket fart, man måste tänka fort och samarbeta i laget, det gillar jag, säger Agnes Waidringer.

Lagkamraten Vincent Klinteberg har spelat i sex år och håller med:

– Det är full fart hela tiden, mycket action och det är alltid saker som händer. Så man måste kunna ta snabba beslut på isen, det är kul, säger Vincent Klinteberg som har siktet inställt på att bli proffs.

– Självklart, jag satsar allt på hockeyn.

När tjejerna och killarna klivit av isen och fått av sig ett imponerande lager av kläder och skydd, är det ändå inte dags för klubben att släcka lamporna för kvällen. Ismaskinen är snabbt ute för att förbereda isen för nästa gäng och inom några minuter är det åter full fart när klubbens U16-lag elit sätter fart på skridskorna.

”Idag har vi så mycket verksamhet att vi får lägga hemmamatcherna på andra ställen. Mycket av det lyftet beror nog på att vi fick möjlighet att köpa in låneutrustning för dem som vill prova, tack vare sponsring från bland annat LKF”