72 KVADRAT TEMA: TILLSAMMANS – HYRESGÄSTFÖRENINGEN

Gemenskap och trivsel den röda tråden

Hyresgästföreningens uppgift är att företräda dig som hyresgäst gentemot LKF, vid bland annat hyresförhandlingar, men också att skapa trivsel i bostadsområdena. Följ med till Linero och Dalby, där vi träffar Håkan Winter och Ulla-Britt E. Svärd, ordförande i varsin lokal hyresgästförening.

I Hyresgästföreningens ljusa och nya lokal vid Linero torg möter vi Håkan Winter, som varit ordförande i den lokala hyresgästföreningen Vikingen i snart fem år. När han valdes in som ordförande var han helt ny som lokal medlem och lite förvånad över att bli tillfrågad. I dag ångrar han inte att han tackade ja.

– Att kliva in som ordförande fungerade tack vare att resten av styrelsen är helt
underbar. De har lärt mig hur saker och ting ska skötas. Medlem i Hyresgästföreningen har jag varit sedan i mitten av 1990-talet; det är vrålviktigt. Jisses, hur skulle samhället annars se ut, säger Håkan.

För att öka trivseln i Linero arrangerar Vikingen ett antal aktiviteter. Vår och höst går det till exempel att följa med på deras populära bussresor, som ändrade skepnad lite när Håkan blev ordförande. För att locka barnfamiljer går färden till någon närliggande djurpark på våren. Två fulla bussar, det vill säga 90 personer, följer med och blir bjudna på bussresa, entré till djurparken och ofta även en liten överraskning till barnen.

– På hösten åker vi till Ullared, vilket är mycket populärt. Biljetterna brukar säljas slut direkt och när vi kliver av bussen på kvällen här hemma så brukar många fråga när vi åker nästa gång, säger Håkan.

Ett annat koncept som startats i Linero är ”Vandrarna”, med underrubriken ”På väg mot ett bättre Linero”. Satsningen drog i gång i våras och ambitionen är att synas ute i området, plocka skräp och prata med folk. LKF har sponsrat satsningen med reflexvästar.

– Vi syns och vi snackar med folk. Om vi går ut så kanske fler törs gå ut, är tanken. En annan aktivitet som också är på gång är fotboll. Vi har just köpt in ett antal fotbollar, via lite ekonomiskt stöd, och hoppas kunna locka ut fotbollsspelare i alla åldrar, säger Håkan.

Julmarknad, julbord, loppisar, ”lek och fika” är exempel på aktiviteter som Vikingen arrangerar tillsammans med andra aktörer, som LKF, Svenska kyrkan, biblioteket, Linerogården, Seniorernas träffpunkt och Rädda Barnen.

Gemensamt för både Linero och Dalby, och alla övriga lokala hyresgästföreningar, är att de två gånger om året arrangerar ett bostadsmöte för alla boende. Då planeras bland annat för kommande aktiviteter och hyresgästerna kan lyfta frågor som är angelägna för dem. Därefter träffar ordföranden LKFs områdesvärd, för att diskutera hyresgästernas frågor.

Varför ska man vara medlem i Hyresgästföreningen eller till och med engagera sig i en lokal hyresgäst­förening?
– För att vi ska bo bättre och ha råd att bo bättre! Vi är med och påverkar politiker och har en regelbunden kontakt med LKFs ledning, som är öppen och bra. Insyn ger möjlighet att påverka, säger Håkan.

Vad är det roligaste med att vara medlem?
– Gemenskapen, att få möta så många människor och få en möjlighet att påverka sitt område, säger Håkan innan vi skiljs åt på Linero torg.

Fakta/HYRESGÄSTFÖRENINGEN

Läs mer om Hyresgästföreningen: hyresgastforeningen.se Titta in på hemsidan om du vill bli medlem eller besök din lokala hyresgästförening så hjälper de dig. I ditt område eller i din trappuppgång finns information om var och när du kan besöka din närmaste lokala hyresgästförening.

gemenskap3_1200x800

Tisdagsträff i Dalby – fika och umgänge

En klar och solig höstdag besöker vi Hyresgästernas hus i Dalby på Kvarnrännan 2. Även det en ljus och inbjudande lokal. Förberedelserna inför dagens tisdagsträff är i full gång: kaffedoften sprider sig, läckra pålägg och bröd plockas fram. När vi sätter oss ned för att prata lite med ordförande Ulla-Britt E. Svärd droppar det hela tiden in besökare.

– Varje tisdag kommer mellan 15 och 20 personer hit för att umgås, prata och fika. Vid jul brukar vi ordna julpyssel och julmarknad och vi arrangerar även bland annat utflykter, bingo och föreläsningar eller andra events, säger Ulla-Britt.

Ulla-Britt har varit ordförande i Dalbys lokala hyresgästförening i tio år. En av hennes grannar var med och startade upp föreningen och Ulla-Britt blev nyfiken.

– Innan jag flyttade hit bodde jag i ett eget hus. När jag kom hit blev jag intresserad av hur man kan arbeta fram ett område. Det är väldigt skoj att vara med och jag känner att jag gör nytta för hyresgästerna. Jag lyssnar på deras frågor eller problem och hjälper dem driva exempelvis frågor vid renoveringar och ombyggnationer, säger hon.

Vad är det roligaste med att vara med?
– Att känna att jag gör nytta. Det känns också att de boende känner en trygghet med mig. Att få träffa nya vänner är en annan stor fördel! Vi har en fin gemenskap och har så roligt ihop, avslutar Ulla-Britt.

Inom kort kommer fler lokala hyresgästföreningar att startas i Dalby och då kommer Ulla-Britt att hjälpa dem i gång.

”Träffarna förgyller hela veckan för mig”

En av besökarna på tisdagsträffen i Dalby är Eva Axelsson. De senaste två åren har hon tagit sig hit så gott som varje tisdag, från Pinnmöllan (ett annat område i Dalby), där hon bor.

– Det är bara toppen att komma hit. Det är så fin gemenskap och stämning. Vi fikar och skrattar ihop, säger Eva och fortsätter med att berätta hur allt började:

– Jag har bott i Dalby i 18 år och så länge som jag arbetade heltid hade jag inte så många bekantskaper i området. När jag blev pensionär för två år sedan blev det rätt ensamt och jag insåg att jag behövde skapa en gemenskap någon annanstans. Det är otroligt vilka människor som jag möter här! Vi har blivit kompisar och träffarna förgyller hela veckan för mig. Nu har jag hittat lokala vänner och har många fler att hälsa på i affären än innan. Här är ständiga skratt och jag önskar att det aldrig ska sluta. Jag är helt enkelt överlycklig att jag gått med, avslutar Eva.