72 KVADRAT TEMA: SMARTA HEM – XPLORION

JUNI 2022

En försommardag på Xplorion

Den här morgonen trampar jag iväg till jobbet på en av husets eldrivna lådcyklar. Cykeln, som ingår i vår cykelpool, bokade jag härom­dagen på den digitala portalen och den står nu redo i cykelhuset på gården. Här är gott om plats; min egen och många andras cyklar står också här. Vissa av elcyklarna är uppkopplade för laddning.

Möjligheten att reparera och se om sin cykel finns också, via ett antal verktyg och utrymme att jobba på. Hur smidigt som helst.

På hemvägen stannar jag till och handlar mat. Jag har gott om plats på cykelflaket, även för de inköp jag gjorde under lunchen. Jag har lite motvind, är tungt lastad och har uppförsbacke hem, men eldriften gör att jag klarar det bra.

Jag tar cykeln med mig in i hissen och rullar den längs vår loftgång ända fram till ytterdörren. Jag lastar av maten innan jag rullar tillbaka cykeln på sin plats, tömmer vår postbox och tar trapporna tillbaka upp.

Lägenhetens öppna, ljusa ytor och stora rymd gör mig glad varje gång jag öppnar dörren; så även i dag. För att få skapa lite avskildhet runt vårt sovrum har vi valt att skärma av det med hjälp av bokhyllor och gröna växter.

När jag går in på min boendeportal hittar jag hyresavierna för nästa kvartal, där elavgiften är inkluderad. Xplorions el produceras lokalt, via solceller på taket och batterier som lagrar elen i källaren. Det innebär att ingen annan leverantör än LKF är inblandad i vår energiförsörjning, vilket känns tryggt och hållbart.

Efter att jag packat in mina matvaror tar jag en titt på lägenhetens termostat och konstaterar att temperaturen är perfekt. Ventilationen ligger alltid på exakt den nivå som krävs och sätts automatiskt igång när det finns för mycket koldioxid eller fukt inomhus.

När jag om en stund drar i gång matlagningen ökar ventilationen, för att sedan gå ner i varv under natten eller när vi inte är hemma på dagen.

När min sambo kommit hem njuter vi av en god måltid och börjar så smått dra upp våra semesterplaner. Eftersom vi inte har någon bil funderar vi på om vi ska åka på tågsemester eller möjligen hyra en elbil och sedan cykla, vi får se. Plötsligt inser jag att jag behöver tvätta några kläder och bokar in en ledig tvättmaskin under kvällen.

När jag låser upp tvättstugan med min tagg öppnar sig samtidigt den tvättmaskin jag bokat. En av mina grannar håller på att tömma två andra maskiner och vi passar på att prata om den gemensamma grillkvällen vi hyresgäster ska ha på lördag. Jag laddar in min tvätt och tar sedan med mig min surfplatta och medhavda kopp kaffe ut på gården. Här njuter jag av försommarkvällen medan jag väntar på min tvätt och jag är inte den enda som passar på att njuta av vår fina gård.

En stund senare är jag på väg upp till oss, där jag hänger tvätten på tork på torkställningen utanför lägenheten, på loftgången. Med lite tur är allt torrt senare i kväll, annars får kläderna hänga kvar och torka under morgondagen. De är under tak men ändå utomhus, vilket ju är perfekt. Mottagliga för vind men i bästa fall inte nåbara för så mycket regn. Själv drar jag mig tillbaka för kvällen.

FAKTA XPLORION

• Xplorion byggs på Brunnshögsgatan 19/Solbjers­torget 1–3 och består av 54 lägenheter, med planerad inflyttning mot slutet av 2020.

Husets totalentreprenör är Otto Magnusson AB.

• Xplorion är ett lågenergihus som kräver lite energi för uppvärmning. Värmeförlusterna mini­meras via bra isolering och lufttäthet. Värme tas också tillvara från de boende, elektriska apparater och solens strålar.

• Få produkter och så lite material som möjligt kommer att användas när huset byggs. Material­användningen minskas bland annat genom flexibel stomme och helt öppen planlösning i hela lägenheten.

• Elen kommer att produceras lokalt, med hjälp av solceller. Överskottsenergi kommer att lagras i batterier i källaren.

• Huset har behovsstyrd ventilation. Det gör att ventilationen hålls exakt till den effekt som krävs och dras i gång enbart när det finns för mycket koldioxid eller fukt inomhus.

• Xplorion är ett bilfritt boende utan park­e­rings­platser för privata bilar. Hyresgästerna har tillgång till en cykelpool (som även innehåller lådcyklar) och 10 års medlemskap i en bilpool. Hissar och loftgångar är extra breda, så att lådcyklar kan tas ända till lägenhetsdörrarna. I cykelhuset på gården finns utrymme och verktyg för att kunna genom­föra cykelreparationer. Cyklar kan parkeras antingen på loftgångarna eller i cykelhuset, där de kan laddas.

Med stöd från Energimyndigheten, inom ramen för innovationsprogrammet Viable Cities, ska LKF utveckla ett mobilitetskoncept för det bilfria Xplorion, som företaget EC2B tagit fram (läs mer här intill).

• Varje tvättmaskin kommer att kunna bokas separat, i den gemensamma tvättstugan på entréplan. Det finns inga tvättmaskiner i lägenheterna.

• Intill den gemensamma tvättstugan finns en restaurang.

• Xplorion ingår i COOL DH; ett danskt-svenskt samarbetsprojekt som utvecklar nya fjärr­värme­­lösningar. Kraftringen kommer att bygga världens största lågtempererade fjärrvärmenät på Brunnshög och använda sig av restvärme från MAX IV. Via detta nät kommer LKF att utvärdera ett system med lågtempererad fjärrvärme på Xplorion.