72 KVADRAT NOTERAT
STOPP
I AVLOPPET
Spolar du bara ner kiss, bajs och toapapper i toaletten? Jättebra, då kan du sluta läsa här. Du är den perfekta kunden för reningsverket. Tack för det! Och ja – får du vinterkräksjukan så är det okej med toaletten. Men alla ni andra som spolar ner lite annat smått och gott ska fortsätta läsa.
Saker som tops, trosskydd, bindor, tamponger, tvättlappar, våtservetter, tandtråd, plåster, fetter, blöjor, kondomer, lösningsmedel, avfettningsmedel, färger, oljor, bensin, aceton, kattsand, strumpbyxor, kammar, cigaretter och snus får du inte spola ner. Släng det i restavfallet och lämna det sen i ditt miljöhus.
Varför bara toapper i toaletten?
Det är bara toapapper som ska slängas i toaletten inte hushållspapper. Toapapper är nämligen gjort av korta fibrer, som snabbt löses upp i kontakt med vatten. Hushållspapper och pappersnäsdukar är gjorda av långa fibrer som är starkare, just för att det ska kunna användas för att suga upp vätskor. Hushållspapper löses därför inte upp i vatten utan riskerar i stället att fastna i rören och i reningsverken.
TACK!
3 192
av våra hyresgäster gör det redan
Kanske ska du också betala din hyra med e-faktura? Smidigt och lätt! Inga brev i brevlådan eller e-post att hålla ordning på. E-fakturan ser ut som den vanliga hyresavin och skickas elektroniskt direkt till din internetbank. Allt du behöver göra när e-fakturan syns i din internet- eller mobilbank är att godkänna betalningen. Sedan är det klart. Anmälan till e-faktura gör du via din Internetbank.
LYCKAD FOLKFEST I FEBRUARI
Det blev en riktig folkfest på Fäladstorget den 16 februari, när cirka 2 500 personer slöt upp på Vinterfest med bland annat artistuppträdanden, ponnyridning, grillning och inte minst umgänge.
– Tillsammans med Lunds kommun, föreningar och lokala företag, men framför allt alla som bor här, vill vi skapa en känsla av delaktighet, glädje och stolthet för området. Möten och engagemang som det här skapar trivsel och trygghet och självklart vill vi att våra hyresgäster ska trivas med oss och sina grannar, säger områdesvärd Dennis Belec som nu tar med sig all positiv respons i planeringen för kommande festligheter.
vårfest MED RUM FÖR ALLA
Det byggdes ett hotell på Linero den 14 maj – till områdets insekter alltså. När LKF turnerade med den populära Vårfesten till tio områden, var insektshotellen ett stående och uppskattat inslag. I en välkomnande kvällssol sökte sig Lineroborna ut för att umgås, fika, se gymnastikuppvisning och bygga insektshotell.
LKFs miljöutvecklare Oskar Niemi stod beredd med Lineros insektshotell när områdets barn kom för att inreda.
– Nu ska vi fylla det med kottar, mossa och träbitar som vi borrat hål i, de blir insekternas rum, säger han och hjälper Abelulkadir Gultekin att fylla de än så länge tomma facken i trästommen.
– Sedan ska vi hänga det i äppelträdet där borta och nyckelpigorna ska bo där. Och bina, säger Abelulkadir Gultekin i väntan på att få just en nyckelpiga målad i ansiktet.
Förutom hotellbygget, som nu finns på ytterligare nio platser i kommunen, fanns möjlighet att odla med Britta Anfast, bosocial utvecklare, som hade med sig frön av vallmo, solros, aster och timjan. Just odling blev ett uppskattat inslag på förra årets vårfester, en favorit i repris som håller också i år.
– Nu ska jag vattna den varje dag, sedan kommer det fina blommor, säger en nöjd Noah Gultekin som just sått aster i sin egenhändigt målade kopp.
NU DIGITALISERAR VI UTHYRNINGSPROCESSEN
SNABBT, ENKELT &
HÅLLBART
En automatiserad och digitaliserad uthyrningsprocess underlättar för dig som hyresgäst och gör hanteringen av ärenden både snabbare och enklare.
Ina Jarnekrantz är uthyrningssamordnare på LKF och berättar vilka ärenden du kan sköta digitalt redan idag.
– Via Mina sidor kan den sökande till exempel ladda upp intyg och dokument. Då kan handläggningen starta direkt istället för att LKF först ska kontakta den sökande och den sökande behöver inte maila eller posta papperna. Det kan vara anställningsavtal, intyg från Försäkringskassan, A-kassan eller CSN till exempel. Vi har också infört e-signering för avtal om fordonsplatser – då slipper vi skicka dokument fram och tillbaka och sparar både tid och miljö.
Arbetet med att digitalisera flera moment fortsätter och under 2019 sjösätts ytterligare en e-funktion via Mina sidor:
– Just nu arbetar vi med en ny tjänst som innebär att hyresgäster kan säga upp sina avtal digitalt; signera och skicka till oss utan att behöva skriva ut, signera och posta, säger Ina Jarnekrantz.
SOMMAR = SOMMARJOBBARE PÅ LKF
Sommarlov innebär också sommarjobb för många ungdomar. I år har vi anställt runt 70 killar och tjejer som ska hjälpa till att hålla ordning i våra bostadsområden och på våra kontor när vi andra tar lite semester. Att anställa sommarjobbare är också en del av vårt sociala hållbarhetsarbete; vi skapar jobbmöjligheter för unga som bor i våra bostadsområden och ger dem både erfarenhet av arbetslivet och av LKF till nytta för framtiden.
Vi hälsar dem välkomna och hoppas de får en skön sommar på LKF med nya kunskaper och nya vänner.
Nya lkf.se är här
Nu har vi äntligen lanserat vår nya fräscha hemsida som vi jobbat med under några intensiva månader. Den nya hemsidan är mer lättnavigerad, tydlig och modern. Givetvis kommer vi att fortsätta utveckla innehållet och funktioner även efter lanseringen.
Vårt mål med den nya webbplatsen är att den ska vara tillgänglig för alla och tillgodose allas behov. Vi har försökt städa upp och göra det lättare att hitta runt på hemsidan. Texterna är kortare och mer lättlästa. Vi har numera funktionen Talande webb, ett hjälpmedel som gör att webben talar. Perfekt för bland annat dyslektiker eller personer med synnedsättning.
På Mina sidor har vi inte gjort några förändringar så där kan du känna dig lika hemma som förut. Bara typsnittet är nytt för att matcha resten av webben.
Ta en rundtur på nya lkf.se och kom gärna med goda idéer och förslag på sådant som du saknar eller om du kanske rentav vill ge oss beröm. Du mailar till info@lkf.se
”DET VAR BÄTTRE FÖRR?”
Moderniseringen i våra flerbostadshus går snabbt framåt. Modernare material, hållbarhet och miljö i fokus och digitala lösningar som underlättar vardagen. Men hur snabbt har det gått egentligen? När blev dagens självklarheter vardag för alla?
Här är några av de bekvämligheter vi tar för givna idag – några av dem på väg bort för att lämna plats för nya lösningar.
Sopnedkastet
Arkitekten Sven Wallander är pappa till det svenska sopnedkastet som idag fått ge plats åt miljörum med källsortering. Med inspiration från New York på 1920-talet infördes det första sopnedkastet i Sverige 1923 och patenterades av Sven Wallander 1934.
(Källor: Svenskt uppfinnarmuseum och Wikipedia)
Tvättstugan
Den gemensamma tvättstugan finns nästan bara i Sverige och introducerades som en del av folkhemsbygget på 1930-talet när alla skulle få det bättre genom ett modernare boende. En av de första tvättstugorna byggdes i Stockholm redan på 1920-talet men först på 50-talet kom den stora utbyggnaden. 20 år senare hade nästan alla svenska flerfamiljshus gemensam tvättstuga.
(Källa: Nordiska museets bokserie ”Folkhemmets rum”)
Badrummet
Eget badrum med varmvatten fick svenska hyresgäster för första gången på 1930-talet och 1940-50 blev det standard i flerfamiljshus.
(Källa: Nordiska museet)