72 KVADRAT TEMA: SMARTA HEM

Han skissar
framtidens
digitala hem

Att hantera sitt hem med en smartphone och ett antal appar är inte smart ens i dag, än mindre i framtiden. Åtminstone inte om vi ska tro Jonas Birgersson, som arbetat med bredbandsfrågor sedan Internet var ungt. För att styra sitt digitala liv förespråkar han istället en digital identitet och en webbaserad kontrollpanel.

– Vi är förbi ”peak mobil” och ”peak app”. Vi kan inte ha en app för att kontrollera elen, en för att kontrollera ljuset, en för larmet och så vidare. Det funkar inte och det skalar inte. Ditt smarta hem är inte så smart som du tror, säger han.

Vi möter Jonas Birgersson på Lundaföretaget Labs² i centrala Lund, där han är vd. 20 år har gått sedan han först klev ut på bredbandsscenen. Även om mycket har hänt sedan dess, har Jonas visionära och framtidsblickande idéer knappast sinat.

– Vi människor tänker linjärt, medan tekniken utvecklas exponentiellt. Det innebär att vi överskattar tekniken på kort sikt. I början går utvecklingen långsamt, men när den väl tar fart går kurvan brant uppåt. Mellan 1995 och 1996 fördubblades antalet internetanvändare från 30 till 60 miljoner. Den siffran är i dag uppe i två miljarder, säger han.

Värt att minnas är att för 20 år sedan skakade många på huvudet åt dem som ville få oss att handla kläder eller söka efter recept på nätet. I dag tycker vi att våra hem är smarta om vi kan styra lampor och elförbrukning via appar.

Och vad är nästa steg?

– Nu kommer artificiell intelligens, en teknik som bland annat hjälper oss att tolka både ljud och bild. Din personliga kontrollpanel kan då, med hjälp av en kamera och en mikrofon/högtalare lära sig att känna igen framför allt dig själv och dina ansikts- och kroppsuttryck och därmed ge dig exempelvis den musik eller den belysning som dagens sinnesstämning kräver. Den kommer också att lära sig känna igen dina vänner, om du och de så önskar, säger Jonas, och tillägger:

Vi människor tänker linjärt, medan tekniken utvecklas exponentiellt. Det innebär att vi överskattar tekniken på kort sikt.

”Nu kommer artificiell intelligens, en teknik som bland annat hjälper oss att tolka både ljud och bild. Din personliga kontrollpanel kan då, med hjälp av en kamera och en mikrofon/högtalare lära sig att känna igen framför allt dig själv och dina ansikts- och kroppsuttryck och därmed ge dig exempelvis den musik eller den belysning som dagens sinnesstämning kräver.”

– Jag tror att vi kommer att gå från smarta hem till ”enhanced living”, eller ”enklare vardag” på svenska. Om 20 år kommer vi att leva våra liv på ett helt annat sätt. Om vi tar bilen som exempel, så kommer de självkörande bilarna om 20 år att köra 10 000 gånger bättre än vad människor gör. Den som då försöker sig på att köra bil, blir kanske anklagad för att vara terrorist?

Jonas framtidsvision tar nu fart. Han börjar rita rutor och pilar, med hjälp av flera färgade pennor, för att förklara hur han menar. Han menar bland annat att ägande kommer att fortsätta vara intressant i framtiden, men att vi i större utsträckning än i dag kommer att dela saker.

– Delande och ägande står inte i motsatsförhållande till vartannat, tvärt om. Istället för tomma hus och bilar så kan vi dela. Jag menar dessutom att det är bra om individer äger saker, för de är ofta mer öppna för förändringar än företag och stora organisationer.

Jonas menar vidare att vi om 20 år inte kommer att ha några gränssnitt; det vill säga det ska inte ha någon betydelse vilket märke din dator, läsplatta eller mobil har, de system vi möter kommer att vara öppna. Var och en konfigurerar sin webb-kontrollpanel, dator eller mobil och pluggar in den i ett system som är tillgängligt för alla.

– Här ser jag framför mig att LKF bygger lägenheterna och rummen, medan varje individ kommer att ha väldigt olika upplevelser i dem. Hyresvärden kommer i framtiden inte att bestämma åt dig, utan du konfigurerar själv ditt hem utifrån dina behov, som kan ändras över tid. Det innebär att människor kan bo längre på samma plats och att en lägenhet och dess digitala tjänster konfigureras om utifrån dina ändrade levnadsförhållanden. Och skulle man välja att flytta så tar man bara med sig sin kontrollpanel och pluggar in den på nästa ställe, säger Jonas Birgersson.

Medan hyresgästen alltså själv väljer sina leverantörer av digitala verktyg och tjänster, menar Jonas att det är LKFs uppgift att bygga en öppen och robust infrastruktur.

– Om varje människa äger processen själv så blir det mindre krångligt. Och med en bra infrastruktur i våra bostäder finns det goda möjligheter att underlätta detta. Men det gäller att göra det enkelt och smart från start. LKFs uppdrag är att sänka tröskeln för var och en; det ska vara enkelt att vara med.

Vad tänker du kring vars och ens integritet?

– Detta är vår tids nyckelfråga. Här kan LKF genom kloka krav på leverantörer skapa en riktig användarmakt, där hyresgästerna kan styra vad till exempel en kamera ska dela med sig av till andra system. Nyckeln till en god balans mellan integritet och enkelhet är att de boende själva kan göra medvetna val.

Vilka är riskerna med den här utvecklingen?

– Det är att vi håller kvar i det gamla. Den tekniska utvecklingen kommer att ske oavsett om vi hänger på eller inte; är vi inte med så missar vi möjligheten att anpassa tekniken till våra värderingar.

FAKTA

Jonas Birgersson är vd för Labs², som utvecklar affärssystemet BRIKKS för avancerade och automatiserade bredbandstjänster. Han är även styrelse­ordförande i ViaEuropa, som bland annat levererar öppet fibernät till LKF. Han var en av Sveriges bredbands­pionjärer och har ett förflutet som grundare av Framtidsfabriken och Bredbandsbolaget.

Ett smart hem kan definieras som ett hem där elektroniska apparater och tjänster är uppkopplade och anslutna till ett nätverk, vilket gör det möjligt att styra och övervaka husets
apparater med hjälp av till exempel appar.