#Sommar

Våra praktikanter ska känna stolthet

I sommar får 55 ungdomar som själva bor i något av LKFs bostadsområde möjlighet att arbeta i sin närmiljö. LKF har i år valt att själv rekrytera de unga praktikanterna som med stöd av tre unga arbetsledare ska arbeta med olika underhållsprojekt i Lund, Dalby, Veberöd och Södra Sandby.

Våra sommarpraktikanter kommer att arbeta från juni till augusti och vi är säkra på att du som hyresgäst kommer att se deras insatser med penslar, sopkvastar och massor med arbetsglädje. Nio grupper med sju personer kommer att röra sig runt i LKFs områden i vardera tre veckor.

– Deras insatser i bostadsområdena blir riktiga arbetsuppgifter för att skapa ett bättre boende, vi har inte konstruerat några jobb. Vi har fått fantastisk respons inom vår organisation. Våra kundförvaltare, skötselchefer samt måleri­enheten har alla lämnat förslag på små och stora projekt. De ska till exempel måla tillsammans med våra egna målare, se till att det är snyggt och rent i våra områden och göra det där lilla extra, säger Sonja Lastre som ansvarar för sommarpraktik 2021.

Dynamik och nya möten

LKF har under många år involverat barn och unga i olika projekt och sommarjobb. I år satsar vi även på praktikanter.

– För oss är det självklart att involvera barn och unga i vårt arbete. Vi har fått ett fantastiskt gäng praktikanter och vi tror att vi skapat bra gruppdynamik eftersom vi haft fokus på jämn könsfördelning, unga med olika etnisk bakgrund samt unga med funktionsvariationer. Det är många som sökt sommarpraktik. Vi fick in nästan 400 ansökningar, varav hälften av de sökande bor hos oss. Vi hoppas att praktikanterna ska känna stolthet och få massor av fin respons från familj, grannar och kompisar”, säger Sonja Lastre.

LKF har även anordnat en tävling där de blivande praktikanterna fått möjlighet att designa sin arbetströja. Det vinnande förslaget lämnades in av 16-åriga Maya Crate och hennes förslag har två öppna och välkomnande händer med texten ”Jobbar hårt för ett finare boende”.

Vi önskar alla våra praktikanter välkomna till LKF. För många blir det första steget ut i arbetslivet.

Bild på Oliver i ett lummigt bostadsområde med träd som precis har börjar slå ut.

Lundastudenten Oliver Mouratidis är Norrköpingsbon som den här sommaren stannar i Lund för att handleda LKFs unga sommarpraktikanter. Som 17-åring fick han själv sitt första sommarjobb – som parkeringsvakt på Kolmården tillsammans med ungdomar i samma ålder. Erfarenheterna och minnena gav mersmak och Oliver återkom till Kolmården som arbetsledare för kommande årskullar av ungdomar.

– Det var en kul erfarenhet, både det allra första jobbet på Kolmården och sedan ett år som arbetsledare. När jag såg att LKF sökte folk till motsvarande jobb bestämde jag mig för att stanna i Lund över sommaren.

Hur tror du sommarens uppdrag som arbetsledare blir för din del?

– Det ska bli riktigt kul. Jag gillar att jobba med ungdomar och vill kunna ge dem det jag fick när jag hade mitt första jobb; nya kunskaper och nya kompisar. De har så mycket tankar och planer och är härliga att diskutera med. Och så hoppas jag se dem utvecklas under de här veckorna.

Hallå där!

… Tre sommarpraktikanter

Porträttbild på William.

Vem är du?

– Jag heter William Lindkvist och är 16 år.

Har du sommarjobbat tidigare?

– Förra sommaren fick jag sommarjobb på en skola genom kommunen.

Var i Lund bor du och vad är det bästa med ditt område?

– Jag bor i Nöbbelöv men går i skolan inne i stan. Det bästa med Nöbbelöv är att det är lugnt och mysigt och nära till affärer. Och så har jag mina kompisar här.

Vad har du för förväntningar på sommarpraktiken hos LKF?

– Det ska bli kul att få komma ut och träffa nya människor igen. Det är ju lite speciellt nu under pandemin när vi inte är i skolan varje dag och man inte träffar folk lika mycket. Jag vet inte exakt vad vi ska göra ännu men det blir skötsel och underhåll och vi ska hålla snyggt i områdena.

Porträttbild på Maya.

Vem är du?

Jag heter Maya och jag är 16 år gammal.

Har du sommarjobbat tidigare?

Jag har haft sommarjobb innan då jag levererade reklam och tidningar.

Var i Lund bor du och vad är det bästa med ditt område?

Jag bor i Klostergården och jag gillar hur nära allting är och hur fint planerade lägenheterna är.

Vad har du för förväntningar på sommarpraktiken hos LKF?

Jag ser verkligen fram emot att träffa nya personer och att hjälpa göra områdena finare. Jag hoppas att med hjälp av sommarjobbet lära mig att jobba hårdare och kunna träffa nya kompisar.

Porträttbild på Shaheen.

Vem är du?

Jag heter Shaheen Ehtawish, är 19 år och går på Katedralskolan.

Har du sommarjobbat tidigare?

Ja, i olika butiker och på restauranger, både i Lund och Malmö.

Var i Lund bor du och vad är det bästa med ditt område?

Jag bor på St Hans-området. Det bästa med mitt område är att det är så lugnt och att grannarna är fantastiska människor.

Vad har du för förväntningar på sommarpraktiken hos LKF?

Jag tror det blir hårt arbete där jag kommer få lära mig hur det är att vara en del av en grupp. Jag kommer att få många erfarenheter med mig av att jobba för ett företag som LKF och inte minst lära mig nya saker av alla nya, olika människor jag kommer att träffa.