#Reportage

Ett barn redo att ta emot en boll. Bakom henne står fem barn i kö och väntar på sin tur. Bilden är tagen i en gymnastikhall.
Ett barn fokuserar på att träffa en boll. Bilden är tagen inne i en gymnastikhall.

”Det är jättekul, roligast är att smasha och slå fingerslag”

Oliver Ahlm, 10 år

Porträttbild på Oliver som tottar in i kameran och håller i en volleyboll.

Oliver

Porträttbild på Tindra med ett volleybollnät i bakgrunden. Hon håller i en volleyboll i ena handen och stödjer sig mot volleybollnätet med den andra.

Tindra

En klubb för hela livet

Bagger, fingerslag och smash. Det handlar om Lunds Volleybollklubb och ett gäng tio- till tolvåringar med spring i benen och kraft i slagen i Fäladshallen.

Lunds Volleybollklubb är Sveriges största volleybollförening med sina 700 medlemmar. Det både tränas och tävlas på flera platser i stan, även utomhus och då på sand i den starkt växande beach­volleybollen. Men den här regniga och småkalla vårdagen är det inomhus som gäller för killarna och tjejerna.

Allt är roligt med volleyboll

Oliver Ahlm är tio år och har spelat volley­boll i snart två år. Han tar en lite paus i träningen för att berätta om varför han gillar sporten.

– Mina kusiner spelade och jag ville också prova. Det är jättekul, roligast är att smasha och slå fingerslag, säger han.

Lagkompisen Tindra Frid, tolv år, har spelat med Lunds Volleybollklubb fyra gånger men vill absolut fortsätta.

– Jag har provat lite volleyboll på idrotten i skolan innan så jag visste vad det var. Och så spelade min kompis här och jag ville också prova.

Vad är roligast?

– Typ allt, avslutar Tindra och återgår till övningen på andra sidan nätet.

Idrott för alla åldrar

Klubbchef Stefan Sjöström berättar att klubben har en bred verksamhet – från ”volleybompa” för de allra minsta, via elitlag i seriespel och till motionärer.

– Vårt motto är ”En klubb för hela livet”. Du ska kunna spela hos oss i alla faser av livet och på alla nivåer – oavsett om du gör det för att elitsatsa, tävla och träna som motionär eller har barn som vill idrotta, säger Stefan Sjöström.

Unikt för klubben är den stora verksam­heten inom beachvolleyboll, en sport som växer – även under de mer kylslagna delarna av året. I Borgarparken har de gamla grusplanerna förvandlats till sex sandplaner som för tankarna till strand och sommar tack vare medel från Sparbanksstiftelsen Finn, Riksidrottsförbundet och kommunen. Borgarparkens Beach Arena är, förutom den självklara platsen för klubbens beachvolleyentusiaster, en plats för spontanidrott i alla former.

Mångårigt samarbete

Det är också här Lunds VK med stöd av LKF har genomfört den populära Sommar­toppen by LKF, med fokus på spontanidrott för alla.

– I år kan vi tyvärr inte genomföra Sommar­toppen på grund av pandemin. Men vi för en dialog med LKF för att kunna få i gång något om förutsättningarna ändras, säger Stefan Sjöström. Ett annat samarbete med LKF är det populära beach­lägret för barn och ungdomar i Borgarparken. Det blev snabbt fulltecknat.

– Vi är jättestolta över vårt långa samarbete med LKF och det stöd vi får. Det är viktigt för barn och ungas idrottande att vi hjälps åt i det arbetet, säger Stefan Sjöström.

Fakta

Lunds Volleybollklubb bildades 2009 genom en sammanslagning av föreningarna Lugi Volleyboll och VF Fäladen.

Föreningen är landets största och har både barn- och ungdoms­verksamhet, elitlag i seriespel, motionsverksamhet och beachvolleyboll.

Sedan flera år samarbetar föreningen med LKF för att bland annat kunna erbjuda sommararrangemang som t ex ”Sommartoppen by LKF” med fokus på spontanidrott. På grund av pandemin och restriktionerna arrangeras inte Sommartoppen under 2021.

Vill du börja spela volleyboll och ha koll på sommarens aktiviteter?
Läs mer på lundsvk.se
Följ klubben på Facebook och Instagram (lundsvk)