Vi bryr oss

En nystart i Södra Sandby

Innanför dörren hos Kristina Nilsson i Södra Sandby står flyttkartongerna redo, en del fyllda och märkta, andra tomma i väntan på att det allra sista ska packas ner. Snart går flyttlasset från de 76 kvadratmeterna på Allégatan till nybyggda kvarteret Kryptan, ett stenkast bort.

Den som kommer åkande från Dalby ser det nya kvarteret majestätiskt resa sig över Södra Sandby. Trots att det inte är högre än fem våningar syns det tydligt på håll, utan att sticka ut. Ett helt kvarter blir det, med vårdcentral, verksamheter och bibliotek – förutom de 50 lägenheterna.

Bara sett en ritning

Att Kristina flyttar till Kryptan är egentligen mycket av en tillfällighet. Döttrarna tipsade om att de läst om ett sent återbud till en tvåa på 59 kvadrat, på fjärde våningen och tyckte att mamma Kristina skulle tacka ja.

– Jag tog den utan att ha sett mer än en ritning och nästa vecka får jag nycklarna, säger Kristina när vi träffas bland flytt­lådorna i slutet av april.

Kristina har bott i lägenheten på Allé­gatan sedan huset byggdes för åtta år sedan. Hit flyttade hon med sin man Allan som gick bort i januari och de har trivts bra i sin ljusa trea med stor inglasad balkong.

– Vi har faktiskt bara bott i nybyggen, konstaterar Kristina när hon börjar räkna efter flyttarna genom livets alla skeden. Först bodde vi i en nybyggd lägenhet i Lund och byggde hus här i Södra Sandby när barnen var små. När de flyttat hemifrån flyttade Allan och jag till Allégatan när det var nytt och nu blir det Kryptan för mig.

Känslan av nybyggt

Och det är en speciell känsla att bli den första som flyttar in i en lägenhet, tycker Kristina.

– Ja absolut, tanken och känslan att ingen bott där före mig, allt är nytt och fräscht, säger hon pekar upp mot loftgången där ytterdörren skymtar, liksom sovrumsfönstret in mot den snart gröna innergården.

En granne och god vän på Allégatan flyttar också till Kryptan.

– Det ska bli härligt. Något av en nystart för mig samtidigt som minnena av min man och alla år vi fick tillsammans finns kvar.

Porträttbild på en skrattande Kristina som håller i en flyttlåda. I bakgrunden syns Kryptans innergård.

”Det ska bli härligt. Något av en nystart för mig samtidigt som minnena av min man och alla år vi fick tillsammans finns kvar. ”

LKF bygger – våra pågående nyproduktionsprojekt

Södra Sandby, Kryptan

62 bostäder

Norra Fäladen, Gränden

170 bostäder

Väster, Ådan

25 bostäder

Brunnshög, Skymningen

49 bostäder

Genarp, Kv Kuylenstierna

27 bostäder

Linero, Koggen 1

73 bostäder

Stångby

Etapp 1 Äldreboende och bostäder (118 bostäder)

Råbylund, Pilgrimen

113 bostäder