Riksdagen | Värpinge

Plats för lek och gemenskap

Riksdagen. Bostadshusen ligger runt fem bilfria gårdar och lägenheterna har antingen trädgård eller balkong. Intill området finns odlingslotter som hyresgästerna kan hyra.

Riksdagen stod klart 1992. I kvarteret har arkitekten Yngve Lundquist blandat olika stilar på ett sätt som ger området ett alldeles eget utseende. Mot bostadshusens ljusgula tegel står garagens rödmålade trä, utanför tvåplanshusens entréer reser sig klassiskt inspirerade portaler medan de runda fönstren i enplanshusens ytterdörrar för tankarna till de runda hyttluckorna på en båt. Lundakonstnären Jörgen Fogelquists konstverk i tvåplanshusens trappuppgångar tillför området ytterligare kvalitet liksom den fina utsikten från området.

Värpinge

Värpinge, som ligger i västra Lund, omfattar både gamla Värpinge by och nyare bostadsområden, de flesta byggda i början av 1990-talet. I utkanten av Värpinge ligger naturreservatet Rinnebäcksravinen, som är ett populärt strövområde. Det är cirka två kilometer till Lunds centrum, och drygt en kilometer till shoppingcentret Nova Lund. I området finns Fågelskolan (F-9) och Gråsparvsskolan (F-4). I Värpinge finns ett litet stadsdelscentrum med närbutik och pizzeria.

Bofakta

Hus och utemiljö

Ort Lund
Stadsdel Värpinge
Bostadsområde Riksdagen
Adress Ministervägen 1-99
Hustyp 2-vånings flerfamiljshus samt 1- och 2-plans radhus
Färdigställt/ombyggt år 1992
Arkitekt Yngve Lundquist, Lundquist och Rendahl Arkitekter AB
Antal lägenheter 92
Våningar 1 resp 2
Hiss Nej
Förråd Gavellägenheter och enplanshus har ett förråd i närliggande byggnad. Övriga lägenheter i tvåplanshusen har ett förråd i trapphuset.
Parkering Parkering (både utomhusplatser och enskilda garage) finns på fyra platser i anslutning till bostadsområdet. Lediga platser publiceras på lkf.se.
Cykelrum Ja, i anslutning till parkeringen
Barnvagnsrum Nej
Källsortering Ja
Hyresgästlokal Ja, Tage Erlanders väg 22
Områdeskontor Örnvägen 64

Lägenheter

Balkong/terrass/trädgård Samtliga lägenheter har balkong eller uteplats.
Kabel-TV Ett grundutbud ingår i hyran.
Bredband Bredbandsuttag finns i samtliga lägenheter.
Tvättutrustning Egen tvättutrustning finns i alla lägenheter.
Diskmaskin Diskmaskin kan installeras som tillval i de flesta lägenheter.
Värme/vatten Komfortvärme (21 grader ingår i hyran).

Övrigt