72 KVADRAT PORTRÄTTET: CLAES ÅSBRINK

FASTIGHETSCHEF MED INTRESSE FÖR BÅDE MAT OCH ARKITEKTUR

Claes Åsbrink, chef för LKFs fastighetsområde Norr, har jobbat med allt i fastighetsbranschen, från idé till nyckelfärdigt hus. Mat, vin, flugfiske och husrenovering fyller hans fritid.

Claes Åsbrink gick teknisk gymnasielinje med inriktning på anläggningsarbete i födelsestaden Eskilstuna. Varför det blev så vet han inte riktigt men säger:

– Jag gillar teknik och att bygga. Så det var väl ett ganska naturligt val.

Direkt efter studenten fick Claes jobb som arbetsledare på anläggningsarbeten och det ledde honom vidare till jobb som fastighetsförvaltare i Eskilstuna kommun med ansvar för skolor, fritidsgårdar och andra kommunala lokaler.

– 1998 tog Eskilstunas kommunala bostadsbolag över ansvaret för kommunens lokaler och på så vis kom jag över till allmännyttan, berättar Claes, som har varit VD för de kommunala bostadsbolagen i Torshälla och Enköping.

2007 lämnade Claes Åsbrink den kommunala sektorn och blev VD för en arkitektfirma i Eskilstuna.

– Jag hade varit beställare av många arkitektuppdrag, säger han. Nu ville jag prova på att arbeta på den andra sidan.

För fem år sedan lämnade makarna Åsbrink hembygden mellan Mälaren och Hjälmaren och flyttade söderut, till Öresundskusten.

– Vi hade hittat ett sommarhus i Ålabodarna mellan Helsingborg och Landskrona, berättar Claes. Vi trivdes söderöver och ville flytta ner permanent.

Claes fick jobb som lokalförsörjningschef i Malmö och sedan som fastighetschef i Landskrona. Och den 29 augusti tog han steget över till LKF och jobbet som fastighetschef för bland annat Norra Fäladen, Nöbbelöv, Gunnesbo, Papegojelyckan och Värpinge. Bostaden finns numera i Helsingborg.

Det är alltså en fastighetschef som har gått den långa vägen i fastighetsbranschen som nu har flyttat in hos LKF.

– Jag har jobbat med allt i branschen från idé till nyckelfärdigt hus, säger Claes.

– Det är en drivkraft och en spännande utmaning för mig att det faktiskt är människors hem som vi arbetar med.

Under resans gång har Claes Åsbrink utbildat sig inom olika områden med anknytning till jobbet.

Men han har inte bara utbildat sig i projektledning, fastighetsekonomi med mera utan har också studerat inom ett område som intresserar honom mycket: Mat och vin.

– Jag har läst motsvarande ett och ett halvt års heltidsstudier i mat och vin vid Grythyttans restaurang och hotellhögskola, berättar Claes. Jag har också gått internationell vinutbildning på distans.

Claes har också varit mat och vinskribent i EskilstunaKuriren.

Flugfiske är ett annat intresse som Claes gärna ägnar sig åt.

– Man kan flugfiska havsöring både i Ålabodarna och norr om Helsingborg, berättar han. På somrarna flugfiskar jag gärna i fjällen tillsammans med mina båda söner.

Sitt intresse för fastighetsskötsel tar Claes Åsbrink med sig på fritiden.

– Jag gillar att bygga och renovera. Vårt nuvarande hus i Helsingborg är min och min frus åttonde gemensamma bostad, som vi håller på att renovera.

– Den här gången stannar vi nog kvar.

FAKTA/CLAES ÅSBRINK

Ålder: 59

Utbildning: Gymnasieutbildning med inriktning på anläggningsarbete, högskoleexamen i projektledning och fastighetsekonomi, an-nan utbildning med anknytning till yrkeslivet.

Tidigare jobb: Olika befattningar inom fastighetsförvaltning och allmännyttan i Eskilstuna med omnejd, VD för arkitektfirma i Eskilstuna, lokalförsörjningschef i Malmö, fastighetschef i Landskrona.

Ursprungligen från: Eskilstuna.

Bor i: Helsingborg.

Familj: Hustru, två vuxna söner, två barnbarn.

Husdjur: Hund.

”Det är en drivkraft och en spännande utmaning för mig att det faktiskt är människors hem som vi arbetar med.”

72 KVADRAT NOTERAT

Nya tider i Kundservice

Vi har utökat våra öppettider i Kundservice på Lilla Tvärgatan 21. Välkommen att besöka oss alla vardagar mellan 8-16.30. Vi kan hjälpa till med svar på frågor bland annat om vår bokö och våra bostadsområden.

Har du inte tid eller möjlighet att besöka oss rekommenderar vi att du tittar in på vårt Frågeforum på lkf.se. Där kan du ställa din fråga, men också hitta svar på frågor som våra besökare ofta ställer.

Vill du hellre prata med oss ringer du 046 – 35 85 00.