72 KVADRAT PORTRÄTTET: CECILIA MAGNUSSON

JOBB TILL SJÖSS BRA SKOLA FÖR OMRÅDESVÄRD

Cecilia Magnussons väg genom yrkeslivet har tagit många svängar, bland annat ut på havet. Erfarenheter därifrån är till god hjälp när hon nu har blivit områdesvärd hos LKF.

Cecilia Magnusson och hyresgästen Ulf Svärd löste ett problem på stående fot.

Vi går med Cecilia Magnusson på gården till Sunnanväg 2 på Klostergården och råkar möta hyresgästen Ulf Svärd. Det visar sig att Cecilia och Ulf nyligen har pratat med varandra på telefon, om en parkeringsplats i garage för en mc.
Efter några minuters samtal där på gården har frågan löst sig. Ulf Svärd är nöjd.

– Det är detta jag gillar med mitt nya jobb, säger Cecilia. Mötet med människor, att lösa problem, göra människors tillvaro lite bättre.
Cecilia Magnusson är en av LKFs nio områdesvärdar i den nya organisationen. Innan hon blev områdesvärd var hon uthyrare under ett år med ansvar för Klostergården och Värpinge.

– Jag längtade efter att få jobba i bostadsområdena, därför sökte jag jobb som områdesvärd, berättar Cecilia.

Cecilia känner Klostergården och LKF sedan tidigare. Under sina studentår i Lund bodde hon hos LKF i kvarteret Regnbågen mellan Klostergården och Sankt Lars.

– Jag flyttade dit från Smålands nation. Det var mycket lugnare i Regnbågen, säger Cecilia med ett skratt.

Cecilia pluggade juridik men tog aldrig någon examen.

– Jag läste i alla fall färdigt hyresrätt och hyresjuridik och det har jag haft glädje av i min yrkeskarriär.

Den har, som sagt, följt krokiga vägar. Cecilia pratar med särskild entusiasm om sina år till sjöss.

– Jag har jobbat både på oljetankers och kryssningsfartyg, berättar hon.
Cecilia beskriver kryssningsfartygen som små samhällen med en blandning av människor, både i besättningarna och bland resenärerna.

– Där har jag lärt mig att arbeta och umgås med människor från hela världen.
Och där är det viktigt att få allt att fungera, teknik, service och så vidare och att få gästerna att känna sig nöjda och trygga, precis som i ett fastighetsbolag. Så åren till sjöss har varit en god skola för mig som områdesvärd.

45-åriga Cecilia Magnusson har inte bara jobbat till sjöss. Hon har också arbetat med tekniska lösningar för mobilsystem och med fastighetsförvaltning hos Svenska kyrkan och i ett fastighetsbolag i Malmö.

I sitt nya jobb som områdesvärd ansvarar Cecilia för frågor som rör trivsel och trygghet och bosocialt arbetet i samarbete med LKFs ansvariga för det bosociala arbetet, Sonja Lastre. Cecilia gör även lägenhetsbesiktningar och handlägger störningsärenden.

Besiktningar och störningsärenden kräver både diplomati och fasthet, säger hon.

Det kan bli upprörd stämning och då gäller det att både kunna förhandla och att markera att det finns regelverk att följa.

Under sina första veckor som områdesvärd har Cecilia haft fullt upp. Till skillnad från de tidigare bovärdarna har hon inga fasta besöks- eller telefontider.

– Min arbetsplats är ute i bostadsområdet och på områdeskontoret där är jag är tillgänglig hela arbetsdagen via telefon och mejl förutom när jag är i möte, säger hon. Jag har inga bestämda öppettider på kontoret därför är det säkrast att boka tid.

Cecilia Magnusson bor numera på landet med sin familj och har hästar runt knuten.

– Jag är en hästtjej och rider ett par gånger i veckan, säger hon. Men jag har inte tid att ha egen häst.

– Under ungdomsåren i Lund red jag mycket. Jag var fodervärd åt en häst i ridhuset på Getingevägen. Jag cyklade dit varje dag. Det är roligt att vara tillbaka och arbeta i staden som jag så väl känner till.

”Det är detta jag gillar med mitt nya jobb, att lösa problem, göra människors tillvaro lite bättre.”

TÄNK PÅ BRANDFARAN

Levande ljus i vintermörkret höjer mysfaktorn rejält där hemma. Det är hur fint som helst men tänk på brand-faran. Ett bra alternativ är att använda de LED-ljus som finns i olika design som till exempel blockljus eller värmeljus.

Vill du tända ett levande ljus så tänk på var du placerar dem. Ställ dem inte i närheten av till exempel gardiner eller på teven och se till så att inga små barn eller husdjur kommer åt ljusen.

Lämna aldrig levande ljus obevakade. En god regel är att den som har tänt ljusen ansvarar för dem och släcker dem. Kontrollera att du släckt alla stearin-ljus innan du går hemifrån eller går och lägger dig. Ett tips är att ställa in ett alarm i mobilen så att du blir påmind om att släcka ljusen.

Och glöm inte att regelbundet kont-rollera så att din brandvarnare fungerar. Om den inte gör det eller om du har några frågor är du alltid välkommen att kontakta din områdesvärd.