72 KVADRAT ORDET

Återvinna är bra, återbruka är bättre

Återbruk är trendigt och helt rätt idag men egentligen är det inget nytt. Vi har i alla tider hållit på med återbruk, särskilt under perioder med fattigdom och krig. Då gällde det att ta vara på allt och den som var mest kreativ klarade sig bäst. Gamla kläder blev mattor eller lapptäcken, pinnar blev räfsor och så vidare.

Idag handlar återbruk om att värna om vår planet och bidra till en hållbar framtid genom att ta vara på de resurser som finns. Alla kan vi bidra på något sätt. Temat för detta nummer av 72Kvadrat är just återbruk och återvinning. Ett bra sätt att återanvända kläder och prylar är till exempel att handla i vintage- och secondhandbutiker, på loppis, Blocket och Tradera. Du sparar resurser och skapar en personlig stil. Dessutom sparar du pengar.

Återbruka – Ta något gammalt som du inte behöver och gör något nytt av det så att materialet kan användas igen istället för att hamna i soporna. På Linero torg finns återbruksbutiken Fixa Till, där du kan lämna in till exempel kläder, porslin, leksaker och byta till dig något annat. Där kan du också måla om möbler, laga kläder och renovera elektronik. Här uppmuntras alla att laga och reparera gamla saker istället för att kasta dem.

I många av våra källsorteringshus kan du lämna kläder och skor i behållarna som Human Bridge tömmer. Hittills i år har våra duktiga hyresgäster samlat in 42 ton som kommer till nytta för många andra.

Du kan också enkelt förnya hemma genom återbruk. Bara din fantasi sätter gränser. Om du har tröttnat på din gamla kofta kan du sy om den till en fin prydnadskudde. Eller klä rentvättade konservburkar med en överbliven tygbit eller något fint papper, och vips har du en bra förvaring för pennor och kritor. Enkelt och fint! Du kan hitta många tips och idéer om du söker på Instagram med #återbrukstips.

gunilla_signatur

Gunilla Flygare
Affärsutvecklingschef

72 KVADRAT ges ut av
Lunds Kommuns Fastighets AB
Box 1675, 221 01 LUND

72kvadrat@lkf.se
LKFs växel: 046-35 85 00

TEXT: Anders Ljungberg, Lotta Solding och Karin Nilsson
LAYOUT: Bysted
FOTO: Copyright © LKF Bildarkiv & Klas Andersson