72 KVADRAT NYPRODUKTION: XPLORION

Vi bygger som aldrig förr. Just nu har vi 732 lägenheter i produktion, en historiskt hög nivå på vårt byggande både i Lunds stad men också i tätorterna i kommunen.

Ett av våra mest spännande byggprojekt någonsin är Xplorion – ett projekt som tar oss med på en resa mot framtidens hållbara boende.

Längs den planerade spårvägsgatan på Södra Brunnshög ska vi bygga en helt ny typ av hyresrätter med inriktning på hållbarhet och miljö. Här kommer hyresgästen att kunna påverka både miljön och sin egen ekonomi på ett helt nytt sätt. Det hållbara konceptet ska genomsyra hela projektet, från projektering till förvaltning. Därför ska bland annat så få produkter och så lite material som möjligt användas under produktionen.

Huset byggs som passivhus, vilket innebär att energiförlusterna minimeras. All el produceras lokalt med hjälp av solceller på de sedumklädda taken och energin lagras med hjälp av batterier i källaren. Flera energisparande lösningar byggs, bland annat luftvärmeväxlare för uppvärmning och duschvärmeväxlare som återvinner värme från vattnet.

Vi vill ge våra hyresgäster möjlighet till ett boende där de inte behöver ha egen bil.

I stället får de tillgång till både elbilspool och elcykelpool. En träffpunkt med café för social sammanhållning och tjänster som till exempel tvätt och cykelreparationer planeras i husets bottenvåning.

732

lägenheter i produktion just nu